Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny värmebölja i Spanien

Drick vatten även om du inte är törstig, ät många små måltider och använd löst åtsittande kläder. Det är några av rekommendationerna när en ny värmebölja dragit in över Spanien.
– Temperaturen känns nästan fysiskt, som att den rör vid dig, säger Madridbon Héctor Rincón Reques till TT.
Spanien • Publicerad 9 augusti 2023
Det blev upp emot 44 grader varmt i delar av Spanien under onsdagen.
Det blev upp emot 44 grader varmt i delar av Spanien under onsdagen.Foto: Paul White/TT/AP
Prognosen för onsdag den 9 augusti.
Prognosen för onsdag den 9 augusti.Foto: Johan Hallnäs/TT
Héctor Rincón Reques bor i Madrid och har luftkonditionering på sjukhuset där han jobbar.
Héctor Rincón Reques bor i Madrid och har luftkonditionering på sjukhuset där han jobbar.Foto: Privat
Det har blivit vanligare med värmeböljor i Spanien de senaste åren.
Det har blivit vanligare med värmeböljor i Spanien de senaste åren.Foto: Manu Fernandez/TT/AP

Sommarens tredje värmebölja – med temperaturer över 40 grader på flera håll – råder i Spanien sedan i måndags. Det kan handla om de varmaste augustidagarna på 73 år enligt den nationella vädermyndigheten Aemet, rapporterar El Mundo.

I huvudstaden Madrid, en av de mest drabbade städerna, bor Héctor Rincón Reques – i en lägenhet utan luftkonditionering. Förmiddagen tillbringade han på sjukhuset där han jobbar, och utanför arbetstiden söker han sig till svalkande platser.

Annons

– Nu har jag varit hemma en sväng och ätit lunch. Men snart ska till gymmet och sedan till mataffären – två ställen med luftkonditionering, säger Héctor Rincón Reques.

Innan han lämnade hemmet stängde han alla fönster och drog ner rullgardinerna i förebyggande syfte, berättar han.

– När jag lämnade jobbet möttes jag av en stor värmesmäll. Temperaturen känns nästan fysiskt, som att den rör vid dig.

Barn och gamla utsatta

Hälsodepartementet uppmanar folk att besöka anhöriga som är extra sårbara. Vid misstanke om värmeslag eller solsting – som märks genom hög puls, feber på över 40 grader eller svimning – uppmanas man att ringa 112 direkt.

"Flytta personen till en sval plats medan hjälp anländer, hjälp till att sänka temperaturen med kalla tygstycken eller genom att ge personen ett bad med kallt vatten, ge inte personen något att dricka", skriver man.

Barn under fyra år och äldre påverkas mest av värmen, enligt departementet. Även gravida kvinnor, funktionshindrade och människor som lever under svåra förhållanden uppmanas att vara extra försiktiga.

För att en period med hög värme ska räknas som värmebölja ska temperaturerna vara ovanligt höga och pågå i minst tre dagar. I beräkningarna tar man hänsyn till de normala temperaturerna i området, vilket gör att 38 grader kan räknas som värmebölja i vissa delar av landet men inte i andra, enligt public service-bolaget RTVE.

Längre och längre

Värmeböljorna har blivit vanligare de senaste åren och perioderna blir längre och längre för varje år som går, uppger Aemet.

"Därför står vi under nuvarande somrar inför mellan tio och tolv fler dagar av extrem värme än på 1980-talet", skriver vädermyndigheten på X, tidigare Twitter.

Värmeböljan i Spanien väntas pågå till och med torsdagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons