Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny varning: Hackare kan höra vad du skriver

Hackare kan höra vad du skriver, enligt en ny studie av brittiska forskare. Ett tjuvlyssnat Zoomsamtal gav 93 procent rätt på vilka tangenter som användes.
Tech • Publicerad 12 augusti 2023
Enligt ny forskning kan hackare höra vad du skriver på ditt tangentbord. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det kanske framstår som science fiction. Att själva ljudet från trycket på ett tangentbord kan avläsas och förstås av en dator. Men redan 2016 kom forskare i USA fram till att olika tangenter ger ifrån sig unika ljud.

Med de senaste årens utveckling i artificiell intelligens och djupinlärning har nu forskare i Storbritannien testat hur nära det går att förstå vilka tangenter som trycks ner enbart genom att lyssna, rapporterar sajten Techxplore.

Tjuvlyssning

Annons

Resultatet? En telefon som låg 17 centimeter från en dator kunde "höra" vilka tangenter som trycktes ned med en träffsäkerhet på 95 procent. Om forskarna i stället använde ljudupptagningen från ett Zoom-möte blev träffsäkerheten för att gissa rätt tangenttryckning 93 procent.

Forskarna gör ingen riskanalys av studien men pekar på potentiella riskmoment där exempelvis smarta högtalare, som alltid är på, i någons hem skulle kunna infiltreras och utnyttjas för att "höra" vad som skrivs i hemmet.

Försvarstekniker

Enligt Techxplore listar forskarna ett par råd för den som vill undvika att bli upptäckt enbart beroende på tangenttryckningar:

+ Ändra skrivstil eller tryck medvetet ned fel tangent när exempelvis lösenord ska skrivas in.

+ Använd shift-tangenten ofta, då den tycks vara svår för algoritmerna att uppfatta.

+ Använd andra former av identifiering än skrivna lösenord, som exempelvis finger- eller ansiktsigenkänning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons