Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya åtgärder mot mäns våld mot kvinnor

Hjälp till våldsutsatta kvinnor och barn att hitta ett tryggt stadigvarande boende och ett särskilt stöd till tandvård för utsatta. Det är två av flera åtgärder som regeringen och Miljöpartiet vill genomföra i arbete mot mäns våld mot kvinnor.
Politik • Publicerad 8 juli 2022
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (t.v.) och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (t.v.) och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.Foto: Robin Ek/TT

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) och Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet presenterade vid en pressträff totalt åtta åtgärder för att stärka arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Våldet är utbrett och mycket allvarligt och orsakar ett stort lidande och får livslånga konsekvenser för dem som utsatts, säger Märta Stenevi.

Tryggt boende

Annons

De åtgärder som presenterades var bland annat ett uppdrag till Socialstyrelsen att stärka det nationella stödet till kommunerna i deras arbete med att hjälpa våldsutsatta att ordna stadigvarande boende. En annan åtgärd som presenterades var att en utredare ska se över våldsutsattas hyresrättsliga skydd för att förbättra möjligheten att bo kvar i sina hem.

– Det stabilaste boendet är om man kan stanna i sitt hem. Vi behöver göra ett perspektivskifte. Ofta är det den våldsutsatta kvinnan som tvingas flytta. Den kvinna som blivit våldsutsatt ska inte behöva lämna sitt hem, säger Stenevi.

En annan åtgärd som regeringen beslutat om är att inrätta ett nationellt centrum mot hedersrelaterat våld. Det inrättas vid länsstyrelsen i Östergötland men ska ha i uppdrag att arbeta över hela landet.

Inte klara

Bland åtgärderna märks även ett särskilt stöd till tandvård till våldsutsatta. En särskild utredare har fått i uppdrag att se över hur ett sådant stöd kan utformas.

– De här åtgärderna som vi presenterat innebär ytterligare krafttag i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Men vi är inte klara förrän våldet upphör och för att nå dit måste vi hjälpas åt, säger Eva Nordmark.

Fakta: Åtgärder mot mäns våld mot kvinnor

+ Ökade förutsättningarna för att våldsutsatta vuxna och barn ska få stöd i övergången till ett mer varaktigt boende efter vistelse i skyddat boende.

+ Ett nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck inrättas.

+ Uppdrag till Socialstyrelsen om att stödja genomförandet av den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor inom vård och omsorg.

+ En särskild utredare ska få i uppdrag att lämna förslag på ett exitprogram för personer som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

+ En utredning tillsätts som ska lämna förslag som ska stärka stödet till tandvård för våldsutsatta.

+ Polismyndigheten ska stärka kompetensen hos medarbetarna för att bemöta personer med psykisk ohälsa kopplat till brott i nära relation.

+ En utredare har fått i uppdrag att se över kontaktförbudslagstiftningen.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons