Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya besked från Ecowas: Snar militär insats

Hot om militära insatser har inte skrämt militärjuntan som tagit makten i Niger att dra sig tillbaka.
Men den regionala organisationen Ecowas ökar trycket och Elfenbenskusten uppger att man godkänt en militär insats som ska kunna genomföras "så fort som möjligt".
Niger • Publicerad 10 augusti 2023
Ecowas ordförande, Omar Alieu Touray från Gambia, till vänster, hälsar på Elfenbenskustens president Alassane Ouattara när Ecowas-mötet inleddes.
Ecowas ordförande, Omar Alieu Touray från Gambia, till vänster, hälsar på Elfenbenskustens president Alassane Ouattara när Ecowas-mötet inleddes.Foto: Gbemiga Olamikan/AP/TT

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har hotat med militärt ingripande efter kuppen den 26 juli då en junta tog makten efter att ha störtat det folkvalda styret.

Tidsfristen om ett ingripande löpte ut tidigare i veckan. Men inga militära insatser har genomförts och Nigers militär sitter trotsigt kvar vid makten.

Annons

Efter att på torsdagen först ha sagt sig söka en diplomatisk lösning på krisen vände man sent på torsdagskvällen.

– Från dagens möte har (de enskilda ländernas) stabschefer med sig att det finns en överenskommelse att inleda en (militär) insats så fort som möjligt, säger Elfenbenskustens president Alassane Ouattara när han sent på kvällen lämnade Ecowas-mötet i Nigerias huvudstad Abuja.

– Vi är fast övertygade om att återinsätta president (Mohamed) Bazoum, fortsatte han och uppgav att Elfenbenskusten är redo att bidra med en styrka på minst 850 soldater.

Jämför med tidigare kupper

Även Nigeria och Benin ska vara redo att bidra med styrkor och andra länder uppges vara på väg att godkänna sitt deltagande.

Alassane Ouattara jämför kuppen i Niger med situationer i Liberia, Sierra Leone, Gambia och Guinea-Bissau.

– Ecowas kan inte acceptera det som händer nu, säger han.

Ouattaras ord står i stark kontrast med tidigare uttalanden från mötets värd, Nigerias president Bola Tinubu, om att söka en diplomatisk lösning på krisen.

– Det är avgörande att vi prioriterar diplomatiska förhandlingar och dialog som grunden i våra försök, sade Tinubu på krismötet och betonade att samtal även ska inkludera kuppledarna.

Presidenten ännu inlåst

Men målet står kvar. Demokratin ska återupprättas och avsatte presidenten Mohamed Bazoum ska återinsättas, poängterade Tinubu.

Att få till förhandlingar med kuppmakarna har hittills visat sig svårt. I tisdags fick planerna på att skicka en gemensam delegation från Ecowas, FN och Afrikanska unionen kalla handen från juntan.

Annons

Underhandsuppgifter gör dock gällande att Nigers militärjunta kan vara beredd på samtal.

FN uttrycker samtidigt oro för tillståndet för den 63-årige nigeriske presidenten Mohamed Bazoum, som hållits frihetsberövad sedan kuppen.

Generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande de "bedrövliga levnadsförhållanden som president Bazoum och hans familj rapporteras hålls under".

Fakta: Ecowas

Ecowas (Economic Community of West African States) är en ekonomisk gemenskap för 15 länder i Västafrika.

Organisationen bildades 1975.

Medlemsländer: Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Senegal, Sierra Leone, Benin, Burkina Faso, Ghana, Elfenbenskusten, Niger, Nigeria och Togo.

Åtta av dem är fransktalande, fem av länderna är engelsktalande och i två av länderna talas portugisiska.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons