Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya detaljer om Mar-a-Lago-razzian släppta

I USA:s tidigare president Donald Trumps bostad Mar-a-Lago förvarades sekretessbelagda dokument i lådor tillsammans med privata saker.
Det visar en lista över de föremål som beslagtogs i samband med razzian mot Trumps residens.
USA • Publicerad 2 september 2022
Dokument som beslagtogs i Donald Trumps bostad Mar-a-Lago.
Dokument som beslagtogs i Donald Trumps bostad Mar-a-Lago.Foto: USA:s justitiedepartement/AP/TT

På fredagen släpptes en lista som i generella termer beskriver innehållet i de 33 lådor som beslagtogs när USA:s federala polis FBI genomförde en razzia mot Trumps residens Mar-a-Lago den 8 augusti.

Listan visar bland annat att en låda som innehöll dokument som klassades som topphemliga också innehöll tidningar och artiklar, rapporterar CNN.

Annons

Andra sekretessbelagda dokument låg i samma lådor som klädesplagg och presenter. I lådorna fanns också över 40 sekretesstämplade mappar som var tomma. Dessutom hittades 28 tomma mappar som var markerade med att de skulle återlämnas till den politiska staben i Vita huset samt till den militära motsvarigheten, rapporterar AP.

Av den sedan tidigare offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget var politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

Men 18 högt uppsatta personer i Trumpstaben under hans tid vid makten – inklusive stabscheferna John Kelly och Mick Mulvaney – som CNN har pratat med, säger sig aldrig ha hört talas om något sådant beslut.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons