Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya restriktioner för tiotals miljoner i Kina

Tiotals miljoner människor tvingas återigen leva med smittskyddsrestriktioner i Kina. Detta sedan nya små covidutbrott har upptäckts.
Kina • Publicerad 6 juli 2022
Ett covidtest genomförs på en testplats i Peking.
Ett covidtest genomförs på en testplats i Peking.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Människor med munskydd i en korsning i Peking på onsdagen.
Människor med munskydd i en korsning i Peking på onsdagen.Foto: Andy Wong/AP/TT

Shanghai stängs till stora delar ned på nytt, efter att ha varit stängt i flera månader under våren.

Invånare vittnar i sociala medier om att de återigen har fått matransoner levererade hem. I helgen inleddes nya masstester av invånare i fler än hälften av stadens distrikt. Hela bostadsområden har isolerats, när det har upptäckts smittade där. För att få komma in i vissa bostadsområden och offentliga utrymmen behöver man visa upp ett negativt resultat av ett test som tagits inom 48 timmar.

Staket för dörren

Annons

Även i huvudstaden Peking genomförs nya masstester. I åtminstone ett flerfamiljshus i förorten Shunyi har myndigheterna satt upp ett metallstaket vid ingången för att ingen ska kunna gå ut.

I den centrala provinsen Anhui har det registrerats fler än 200 fall och skarpa resebegränsningar gäller i den ort där de flesta av dem finns.

Fler än 300 smittofall har också registrerats i storstaden Xian, där myndigheterna har infört "tillfälliga" åtgärder. 29 fall har upptäckts sedan i lördags. Serveringsställen håller stängt från och med natten till onsdag.

I Macao har alla verksamheter förutom stadens kasinon tvingats stänga.

Nolltolerans

Den här veckan beräknas omkring 114 miljoner människor leva under någon form av lockdown, enligt den japanska banken Nomura. Förra veckan räknade den till drygt 66 miljoner.

Kinas president Xi Jinping klargjorde förra veckan att enpartistyrets strikta nolltolerans mot covid-19 ligger fast, trots svåra ekonomiska konsekvenser och trots att Världshälsoorganisationen (WHO) har beskrivit det som en ohållbar strategi, när stora delar av världen har börjat anpassa sig till sjukdomens fortsatta spridning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons