Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya Zeeland släpper in ovaccinerade

Nya Zeeland • Publicerad 12 september 2022
Joggare framför Harbour Bridge i Auckland. Bild från i förra veckan, med flaggor på halv stång efter den brittiska drottningens död.
Joggare framför Harbour Bridge i Auckland. Bild från i förra veckan, med flaggor på halv stång efter den brittiska drottningens död.Foto: Michael Craig/New Zealand Herald/AP/TT

Nya Zeeland har nu tagit bort i stort sett alla pandemirestriktioner. Det tidigare så strikt stängda landet släpper från och med måndagen in även ovaccinerade turister.

Bland övriga regler som stryks är krav på munskydd i affärer och kollektivtrafik.

Annons

De enda större påbuden som kvarstår är munskydd för besökare i vården samt en veckas karantän för den som testar positivt för covid-19.

Premiärminister Jacinda Ardern kallar detta "en milstolpe" och säger att södra halvklotet nu går mot den första sommaren på tre år utan gastkramande osäkerhet.

Tidigt under pandemin lyckades Nya Zeeland stänga ute viruset med hjälp av stängda gränser och hårda regler. Men i takt med att sjukdomen blivit smittsammare och lindrigare har viruset tagit sig in samtidigt som åtgärderna ändå avvecklats.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons