Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nyans hoppas ta sig över mindre känd spärr

Nyans vill in i riksdagen, genom att ta sig över en mindre känd valspärr. Chanserna avfärdas dock av statsvetare.
Valet 2022 • Publicerad 11 september 2022
Nyans partiledare Mikail Yüksel i Malmö på valdagens morgon.
Nyans partiledare Mikail Yüksel i Malmö på valdagens morgon.Foto: Johan Nilsson/TT

Mikail Yüksel, partiledare för det nystartade partiet Nyans har en hektisk valdagsmorgon. Partiet har hårdsatsat på de tre storstadsregionerna.

– Det kommer att gå bra. Enligt våra mätningar så kommer vi att klara riksdagsspärren här i Malmö, tolv procent. Vi tror på det och vi kommer också att komma in i kommunfullmäktige i Malmö, säger han och rusar vidare.

Annons

Hittills i svensk valhistoria har dock inget parti klarat av att få tillräckligt många röster lokalt för att komma i fråga om fördelning av mandat till riksdagen.

– Det har aldrig hänt, säger Magnus Isberg, statsvetare, docent vid Stockholm universitet och tidigare kanslichef vid riksdagens konstitutionsutskott (KU).

– Eftersom det aldrig har tillämpats är det förmodligen inget som många tänker på.

1988 var Kristdemokraterna, under dåvarande namnet Kristen demokratisk samling, nära att nå spärren genom högt väljarstöd i Jönköping. Partiet nådde dock endast 10,6 procent i länet.

Isberg tror inte att Nyans, eller något annat parti, slår sig igenom tolvprocentsspärren i årets val.

– Jag har visserligen inte följt valrörelsen så noga, men det skulle väl ända ha framgått av nyhetsrapporteringen. Men jag utesluter inte att det kan hända.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, lägger till att det inte enbart handlar om att lyckas stort lokalt.

– Det måste göras i en tillräckligt stor valkrets också. Man får bara var med vid mandatfördelningen, man kan ändå bli utan. Får du exempelvis tolv procent på Gotland så räcker inte det ändå för där finns bara två mandat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons