Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nyfödda får antikroppar från vaccinerad mamma

Bebisar vars mammor vaccinerats mot covid-19 kan ha antikroppar upp till sex månaders ålder. Om mamman haft sjukdomen men inte vaccinerats blir effekten inte densamma, enligt en studie.
Coronaviruset • Publicerad 10 februari 2022
Kvinnor som vaccinerats mot covid-19 under graviditeten verkar föra över antikroppar mot viruset till sina barn. Antikropparna finns kvar upp till sex månader, enligt en liten studie.
Kvinnor som vaccinerats mot covid-19 under graviditeten verkar föra över antikroppar mot viruset till sina barn. Antikropparna finns kvar upp till sex månader, enligt en liten studie.Foto: Christine Olsson/TT

Det rör sig om en liten amerikansk studie på 40 barn vars mammor antingen vaccinerats med andra dosen mot covid-19 eller som varit infekterade med viruset under graviditeten.

När barnen var sex månader togs blodprover på dem för att se om det innehöll en viss typ av antikroppar. Antikropparna är av en sort som riktas mot spikproteinet på sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Testat positivt

Annons

Forskarna hittade antikropparna hos 57 procent av barnen vars mammor vaccinerats och hos 8 procent av dem vars mammor haft en infektion.

De 28 mammorna som vaccinerats hade fått mRNA-vaccin någon gång mellan graviditetsvecka 20 och 32. De 12 infekterade mammorna hade testat positivt under samma del av graviditeten.

Just under de veckorna vet man att överföreningen av antikroppar mellan mamman och barn är stor. Det är alltså inte vaccinet i sig utan de antikroppar som den vaccinerade kvinnan bildar som forskarna sett överfört till barnet.

Bidrar till kunskapen

Resultaten har publicerats som ett så kallat forskarbrev i tidskriften Jama och är ännu inte förhandsgranskade av andra experter.

Forskarna påpekar att man inte vet säkert hur höga nivåer av antikroppar barnen behöver för att skyddas mot infektion och att immunförsvaret utgörs av andra delar än de utmätta antikropparna. Men resultaten bidrar till kunskapen om hur länge antikroppar finns kvar hos barnen, skriver de i en kommentar.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktiga siffror på det totala antalet mammor och barn.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons