Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt åtal mot krypto-vd:n Bankman-Fried

Kryptoentreprenören Sam Bankman-Fried misstänks ha stulit över 100 miljoner dollar av sina kunder för att använda till politiska donationer. Det framgår av ett nytt åtal mot 31-åringen i New York, rapporterar CNBC.
Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2023
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried. Arkivbild.
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

Bankman-Fried, grundare av den kollapsade kryptobörsen FTX, ska enligt misstankarna ha fördelat pengarna till andra chefer på FTX. Cheferna ska sedan i eget namn ha använt medlen som bidrag till politiska kampanjer inför fjolårets amerikanska mellanårsval. På så sätt har man kringgått taket för politiska donationer.

Syftet ska enligt åklagarna ha varit att påverka politikerna att stödja krypto-vänlig lagstiftning och i förlängning underlätta för företag som FTX.

Annons

En talesperson för Bankman-Fried har avböjt att att kommentera det nya åtalet, enligt CNBC.

Bankman-Fried har tidigare nekat till de bedrägeri- och penningtvättsanklagelser som riktas mot honom inom ramen för ett annat åtal.

Den rättegången inleds den 2 oktober. Bankman-Fried har sedan januari suttit i husarrest i Kalifornien. Men tidigare i augusti beslöt en domare i New York att häkta honom sedan han brutit mot borgensbestämmelserna och bland annat försökt påverka vittnen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons