Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nasas raketuppskjutning flyttas fram – igen

Det andra uppskjutningsförsöket för Nasas månraket Artemis 1 avbröts. Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.
USA • Publicerad 3 september 2022
Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.
Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Rymduppdraget ska pågå under 42 dagar.
Rymduppdraget ska pågå under 42 dagar.Foto: Johan Hallnäs/TT

"Uppskjutningsledningen blåste av dagens Artemis 1-uppskjutning. Flera försök att åtgärda läckan . . . löste inte problemet", skriver Nasa i ett uttalande.

Några timmar senare kom beskedet från rymdmyndigheten att det inte kommer att bli aktuellt att skjuta upp månraketen någon av de närmaste dagarna. Ett nytt datum kommer att fastställas senare.

Annons

Månraketen skulle ha skjutits upp på lördagskvällen svensk tid, och runt 400 000 personer uppskattas ha samlats i närheten för att se och höra uppskjutningen.

Enligt astronauten Victor Glover var det rätt beslut att flytta fram uppskjutningen.

– Det här är verkligen otroligt avancerade maskiner, säger han.

Att uppskjutningen återigen senarelades är en prestigeförlust för ett rymdprogram som redan är kraftigt försenat och blivit många miljarder dyrare än planerat.

Uppskjutningen skulle från början ha ägt rum på måndagsmorgonen den 29 augusti men sköts upp sedan Nasas ingenjörer upptäckt bränsleläckor och en överhettad motor.

Artemis 1 är ett test inför kommande bemannade månfärder. Inga människor kommer att finnas ombord, men väl tre människoliknande dockor. Om allt går bra hoppas Nasa att tidigast 2025 återigen kunna sätta människor på månen, däribland den första kvinnliga astronauten.

Fakta: Nasas Artemisprogram

Artemisprogrammet ingår i amerikanska rymdstyrelsen Nasas plan för att åter sätta människor på månen, inför en eventuell resa till mars.

Tolv astronauter, alla män, besökte månen under totalt sex flygningar under Apolloprogrammet 1969–1972. Målet är nu att sätta den första kvinnan och den första icke-vita personen på månen.

Varken Artemis 1 eller Artemis 2 ska landa på månen. Artemis 2 kommer dock vara bemannad, och uppskjutningen planeras till 2024.

Den tredje uppskjutningen blir den första bemannade månlandningen sedan Apollo 17 år 1972. För första gången kommer Nasa att landa en rymdfarkost vid månens södra pol, där vatten i form av is upptäckts. Uppskjutningen beräknas ske 2025 men kan dröja till 2026. Syftet är delvis att skapa ett basläger på månen.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons