Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt inflationsrekord i eurozonen

Ekonomi • Publicerad 7 januari 2022
Ett oväntat högt inflationstryck i eurozonen kan pressa ECB och chefen Christine Lagarde att snabba på planerade åtstramningar av pandemistimulanser. Arkivbild
Ett oväntat högt inflationstryck i eurozonen kan pressa ECB och chefen Christine Lagarde att snabba på planerade åtstramningar av pandemistimulanser. ArkivbildFoto: Thomas Lohnes AP/TT

Konsumentpriserna i eurozonen lyfte med 5 procent i årstakt i december. Det kan jämföras med inflationstakten på 4,9 procent i november.

Inflationen är därmed på den högsta nivån sedan euron infördes och ligger på en högre nivå än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en inflation på 4,8 procent i december, enligt en enkät gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Kärninflationen, exklusive livsmedel och energi, låg på 2,6 procent i december – oförändrat jämfört med november.

Inflationstalen sätter press på Europeiska centralbanken (ECB), som har börjat att planera för att avveckla pandemistimulanserna.

Bakom de snabbt stigande priserna ligger inte minst högre energipriser. Priset på naturgas är en huvudvärk som fortsatt uppåt i år sedan Ryssland dragit ned på flödet till Europa – vilket kan leda till elransoneringar och minskad produktion.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons