Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt oväder drabbar Grekland

Bara veckor efter de senaste väderkatastroferna i Grekland hotas landet på nytt.
Grekland • Publicerad 27 september 2023
Översvämmad gata i Volos i början av september, då staden också drabbades av ett oväder.
Översvämmad gata i Volos i början av september, då staden också drabbades av ett oväder.Foto: Thodoris Nikolaou/AP/TT

Stormen Elias har de senaste dygnen orsakat översvämningar och jordskred, om än inte i samma omfattning som stormen Daniel gjorde i början av september.

Åter är det mellersta Grekland som drabbats hårdast, i synnerhet runt staden Volos, där många av de över 140 000 invånarna bevittnat hur gator blivit floder och källare svämmat över.

Annons

De lokala myndigheterna har utlyst utegångsförbud för att förhindra att människor skadas, och ett antal byar utanför tätorten har evakuerats.

Även ön Evia, norr om Aten, är hårt drabbad. Där uppges flera byar ha isolerats när vägar förstörts.

Inga människor har ännu rapporterats döda i det nya ovädret, till skillnad från stormen i början av september som krävde 17 liv. På onsdagen uppgav regeringen att den stormen även orsakade skador för över två miljarder euro.

Förutom de två ovädren drabbades Grekland hårt av förödande skogsbränder för en månad sedan.

– För att upprepa det uppenbara: Den ökade frekvensen av väderangrepp som beror på klimatförändringarna är något vi måste skydda oss från. Klimatkrisen är en avgörande prioritet i all vår politik, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons