Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Oerhört allvarligt" med terrorhot mot poliser

Svenska poliser pekas ut som ett mål för terroristers dåd.
Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, anser att situationen är "oerhört allvarlig".
– Våra medlemmar, poliserna, är ju de som är den yttersta garanten för tryggheten och säkerheten.
Terror • Publicerad 31 augusti 2023
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow ser allvarligt på att svenska poliser pekas ut som ett mål för terrordåd. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow ser allvarligt på att svenska poliser pekas ut som ett mål för terrordåd. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Terroristorganisationen al-Qaida har i spåren av koranbränningarna vid upprepade tillfällen uppmanat till terrordåd mot Sverige.

Den senaste uppmaningen gjordes i fredags, när en grupp med kopplingar till organisationen publicerade en video där man specifikt manar till dåd mot bland andra svenska poliser.

Ytterligare påfrestning

Annons

Hon anser att hotbilden utgör ytterligare en påfrestning för polisen att hantera.

– Vi har utsatts för press under lång tid och mina medlemmar är väl förberedda, men detta blir ytterligare en aspekt och ytterligare en påfrestning att hantera när det är olika arrangemang, säger Katharina von Sydow.

Någon större oro bland medlemmarna har hon dock än så länge inte märkt av.

– Det är klart att man reflekterar över vad det här betyder, men man är väl förberedd för uppdraget. Jag kan också tänka mig att anhöriga till poliser kan känna större oro än vad poliserna själva gör, säger hon.

Fler hot sannolikt

Tobias Bergqvist, kommenderingschef vid polisens Nationella operativa avdelning, säger att man känt till hotet en längre tid och att det är sannolikt att fler hot kommer att riktas mot polisen framöver.

– Utifrån det arbetar vi intensivt med medarbetarskydd och har en säkerhetsavdelning som tittar på hoten som kommer in. Men inte minst handlar det om att fånga eventuella oro hos medarbetare, det är en stor myndighet, säger han.

Polismyndigheten behöver inte vidta några ytterligare åtgärder med anledning av hotet, anser Katharina von Sydow, utan lägga extra fokus på det säkerhetsarbete man redan gör.

– Jag känner mig trygg med det operativa arbetet som polisledningen gör och de beslut som man fattar, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons