Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen söker piloter bakom drönarflygningar

Polisen söker fortfarande den eller de personer som låg bakom drönarflygningarna över flera skyddsobjekt i Örebro län under onsdagskvällen.
Brott • Publicerad 3 mars 2022
Ett flertal drönare har synts flyga i anslutning till skyddsobjekt i Örebro län under kvällen. Arkivbild.
Ett flertal drönare har synts flyga i anslutning till skyddsobjekt i Örebro län under kvällen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet om den första drönaren kom vid 18.30-tiden på onsdagen. Enligt polisen rör det sig om flera bekräftade drönarflygningar som har dokumenterats över skyddsobjekt under kvällens gång.

– Vi har ett förändrat säkerhetsläge. Med anledning av det, när vi får obehörig verksamhet i omedelbar anslutning till skyddsobjekt, så är det ju oerhört angeläget att reda ut vem det är som genomför det här, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Stor polisinsats

Annons

En stor polisinsats inleddes för att försöka lokalisera piloterna. Under torsdagsmorgonen är det fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom flygningarna. Hur många drönare det rörde sig om vill polisen inte gå ut med.

– Vi hade en större insats under kvällen och vi hoppas att det finns information där som kan leda oss framåt, om det är privatpersoner som har dålig koll var man får flyga eller om det är några andra människor som har gjort det mera utstuderat, säger polisens presstalesperson Gabriel Henning.

Brott mot skyddslagen

Händelserna rubriceras som brott mot skyddslagen och är de senaste i raden av misstänka drönarflygningar över skyddsobjekt.

Under några dagar i slutet av januari rapporterades cirka 200 observationer av drönare in från olika håll i landet, de flesta av dessa har senare kunnat avfärdas av polisen.

Det gjordes under samma tidsperiod även drönarobservationer över kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. På grund av klassificeringen som säkerhetsskyddsobjekt togs förundersökningen över av Säkerhetspolisen (Säpo).

Hans Ihrman, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål och den som leder förundersökningen, har tidigare sagt att inget tyder på att dessa observationer utfördes av främmande makt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons