Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler insjuknar i covid – statistik beställs

Spridningen av coronaviruset ökar igen och därför får Socialstyrelsen åter i uppdrag att löpande samla in statistik över antalet sjukhuspatienter som vårdas för covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 7 juli 2022
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid torsdagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid torsdagens pressträff.Foto: Chris Anderson/TT

Beskedet lämnas av socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på torsdagen.

– Regeringen vill helt enkelt säkra möjligheten att följa belastningen på vården. Det är naturligtvis tråkigt att behöva ge det uppdraget, men det är samtidigt viktigt att ha överblick, säger hon.

Annons

Orsaken till det nygamla uppdraget är alltså den ökande smittspridning som noterats under sommaren.

– Men vi ser inte en sådan påverkan som vi sett tidigare under pandemin, jag vill verkligen betona det, säger Lena Hallengren.

Sommarspridning

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell pekar även hon på den ökande smittspridningen i landet de senaste fyra veckorna. Det är första gången under pandemin som smittspridning sker under sommaren.

– Men ökningen sker från mycket låga nivåer. Läget är inte allvarligt för befolkningen i stort och vi kommer inte att införa några nya rekommendationer eller åtgärder, säger Tegmark Wisell.

Ökningen av antalet fall har under de senaste veckorna legat på 30–40 procent. Flera regioner rapporterar fler patienter som behöver sjukhusvård.

Antalet patienter som behöver intensivvård är relativt lågt. Förra veckan var det nio patienter som lades in, enligt Tegmark Wisell.

Ny variant

Hon pekar också på att antalet avlidna med covid-19 fortsätter att minska och att sjukdomen sedan flera månader inte bidrar till överdödlighet, alltså fler dödsfall än normalt.

Att fler ändå drabbas av covid-19 beror på en ny omikronvariant kallad BA5.

– En stor del av befolkningen kommer troligen att smittas av denna nya undergrupp, men av vi vet hittills tyder inget på att BA5 skulle orsaka allvarliga symptom hos de allra flesta, säger Karin Temark Wisell och uppmanar de som ännu inte vaccinerat sig, eller tagit sina påfyllnadsdoser, att göra det.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons