Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ölands djurpark åtalsanmäls av Arbetsmiljöverket

Brott • Publicerad 8 december 2022
Olyckan inträffade den 28 augusti. En djurskötare dog efter att ha blivit stångad av en elandantilop. Djuret på bilden har inget med olyckan att göra. Arkivbild.
Olyckan inträffade den 28 augusti. En djurskötare dog efter att ha blivit stångad av en elandantilop. Djuret på bilden har inget med olyckan att göra. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Ölands djurpark efter dödsolyckan i slutet av augusti då en djurskötare dog efter att ha stångats av en elandantilop, rapporterar SVT Småland.

"Vi anser att straffbar överträdelse av arbetsmiljölagstiftningen inte kan uteslutas", skriver Pernilla Hansson, jurist på Arbetsmiljöverket, i ett mejl till SVT.

Annons

En förundersökning gällande misstänkt arbetsmiljöbrott pågår sedan tidigare. Åklagaren Jan Olin har tidigare uppgett att en åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket kan vara väsentlig för utredningen.

Enligt Kristina Falk Strand, chefsåklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema) brukar åklagaren invänta Arbetsmiljöverkets bedömning.

Olyckan inträffade när djuren skulle tas in för kvällen. En struts kom springande i hög fart, följd av en elandantilop. I situationen som uppstod blev djurskötaren stångad.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons