Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ölands kommunalråd: "Vi är också en sårbar ö"

På Gotland mobiliserar försvaret inför en ökad rysk hotbild. Men på Öland finns ingen annan militär närvaro än hemvärnet.
Försvar • Publicerad 4 maj 2022
Ölands kommunalråd vill ha ökad militär närvaro på Öland, där det i nuläget bara finns hemvärnspersonal. Bilden är från en stridsuppvisning med hemvärnet på P7 Revingehed i april. Arkivbild.
Ölands kommunalråd vill ha ökad militär närvaro på Öland, där det i nuläget bara finns hemvärnspersonal. Bilden är från en stridsuppvisning med hemvärnet på P7 Revingehed i april. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tillsammans med kommunalrådskollegan i Mörbylånga, Matilda Wärenfalk (S), skickar han nu en skrivelse till försvarsminister Peter Hultqvist där de frågar hur regeringen ser på Ölands militärstrategiska betydelse och hur hotbilden ska bemötas.

– Vi får frågor från befolkningen och ser att det finns oro. Det pågår upprustning på Gotland och Bornholm och var är vår bit? Vi är också en ö och sårbara. Kommer Öland också att få förstärkning någon gång, vi kan inte bara förlita oss på hemvärnet, säger Ilko Corkovic till tidningen.

Annons

"Både Gotland och Bornholm rustas nu upp militärt. I förra veckan gav ni besked om ny försvarsmiljard till Gotland, vilket ska användas till kasernbyggnader för värnpliktiga och sjukvårdsberedskap. Medan Öland fortfarande står utan någon annan militär närvaro än hemvärnet. Detta trots att det i princip är lika nära till Kaliningrad från Öland som det är från Gotland", skriver kommunalråden till regeringen.

Brevet till Hultqvist föregicks av en ledare i Ölandsbladet där skribenten bland annat konstaterade att "våra öländska 18–19-åringar kommer att förläggas till Gotland för sin värnplikt".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons