Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oppositionspolitiker inför rätta i Nicaragua

Åklagare i Nicaragua meddelar att man under veckan kommer att dra i gång rättegångar mot 46 personer som frihetsberövades inför landets presidentval i november.
Nicaragua • Publicerad 1 februari 2022
"Frige politiska fångar" står det på en banderoll under en protest mot Nicaraguas president Daniel Ortega i november i fjol.
"Frige politiska fångar" står det på en banderoll under en protest mot Nicaraguas president Daniel Ortega i november i fjol.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Många av de frihetsberövade, bland dem sju potentiella utmanare om presidentposten, har suttit fängslade sedan maj eller juni.

President Daniel Ortega ställde upp i valet i princip utan motstånd. Han påstås ha fått 75 procent av rösterna men valet har starkt ifrågasatts och USA, EU och andra länder i väst införde omedelbart därefter sanktioner mot Nicaragua.

Annons

39 personer uppges vara fängslade och enligt vittnesmål från släktingar behandlas de illa. Ytterligare sju personer hålls i husarrest.

Enligt advokaten Vilma Núñez, som leder en lokal människorättsorganisation, handlar det om skenrättegångar vars utfall redan på förhand är bestämt.

– Det verkar som att det kommer att vara förutbestämda fällande domar mot oskyldiga människor, säger hon.

– Det här är inte rättegångar. Det är spektakel som regimen använder för att utfärda fällande domar och fortsätta skrämma folket, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons