Oro för blockerat internet i Ryssland
Sociala medier och internet har blivit ytterligare en arena i Rysslands invasion av Ukraina, när såväl desinformation som ögonvittnesskildringar sprids.
I slutet av förra veckan begränsade Ryssland tillgången till Facebook till följd av att techjätten vägrat plocka bort varningsflaggor för fyra regimtrogna mediekanaler. Sedan tidigare har en liknande blockering av Twitter införts.
Facebook svarade med att införa annonsstopp för medier kopplade till den ryska regimen, medan Twitter avbröt all annonsering i Ryssland och Ukraina. Google och Youtube följde snart med liknande restriktioner.
Men techjättarnas tilltag lär inte ha någon större påverkan på ryska medborgare, enligt Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) med fokus på rysk säkerhets- och inrikespolitik.
– I Ryssland spelar det mindre roll, däremot om man vill påverka opinionen utanför Ryssland spelar det roll, säger hon.
Egna inhemska sociala medier
Till skillnad från många andra länder har Ryssland sina egna versioner av sociala medier. Framför allt handlar det om Vkontakte, eller VK, och Odnoklassniki som är de ryska versionerna av Facebook. Även meddelandeappen Telegram är stor i landet.
– De har även haft egna söktjänster som har varit populära, framför allt Yandex som har blivit som ett ryskt Google ungefär. Det är ett brett techföretag som erbjuder kartlösningar, tar fram AI-lösningar och har en motsvarande tjänst som vår "Siri", säger Carolina Vendil Pallin.
Däremot är de internationella plattformarna Instagram och Youtube stora i landet.
2019 antogs lagen om ett suveränt internet i Ryssland, som innebär att man kan skära av det ryska segmentet av internet från det globala. En viktig del är att alla internetoperatörer tvingas installera utrustning som gör att staten ser innehåll och kan blockera trafik.
– Det intressanta är att än så länge har man inte använt sig av det här. Det finns en rad relativt fristående medier som fortfarande sänder och publicerar regimkritiskt material, säger Carolina Vendil Pallin.
Kan vara ett första steg
Hon betonar att hon inte vet om kriget kommer att innebära att Ryssland använder sig av möjligheten – men hon tror att blockaderna mot Facebook och Twitter kan vara ett första steg mot just det.
– Flera ryska bedömare varnar för det, säger hon och tillägger:
– Det är högintressant att följa därför att det nog är första gången som vi ser riktigt vad Ryssland är redo att göra på det här området i en skarp situation.
Carolina Vendil Pallin menar att konsekvensen om Ryssland skulle stänga av tillgången till det globala internet skulle bli att fler ryssar påverkas i sin vardag av kriget.
– Då kan den ryska invasionen av Ukraina komma att bli märkbar för i stort sett alla ryska medborgare. Än så länge är det något som händer långt bort för många, men då skulle det få reella konsekvenser, säger Carolina Vendil Pallin.