Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Otroligt jämnt" när partiledarna valspurtar

Det är åtta dagar kvar till valet och partiledarna har lagt i en högre växel.
Opinionsmätningarna visar på ett mycket jämnt valresultat mellan blocken.
Politik • Publicerad 3 september 2022
Händer inte ofta, men här blev Moderatledaren inbjuden under dörrknackningen. Daniel Teofilovski fotar sonen William tillsammans med Ulf Kristersson.
Händer inte ofta, men här blev Moderatledaren inbjuden under dörrknackningen. Daniel Teofilovski fotar sonen William tillsammans med Ulf Kristersson.Foto: Jessica Gow/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch drar fram en rosa gosedjursgris ur en säck för att hävda att den som röstar på de rödgröna inte kan veta vilken politik de röstar för.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch drar fram en rosa gosedjursgris ur en säck för att hävda att den som röstar på de rödgröna inte kan veta vilken politik de röstar för.Foto: Mikael Fritzon/TT

– Det är otroligt jämnt, säger Kristdemokraternas ledare Ebba Busch mellan kampanjmöten i Jönköping, Ödeshög och Karlstad på lördagen där hon trycker hårt på plånboksfrågor och upprepar budskap att Sverige kan bättre än sådant som rekord i skjutningar.

Med hjälp av en rosa goseddjursgris, framdragen ur en säck, försöker Ebba Busch övertyga åhörarna om att ingen vet vilken politik man får om man röstar på S-ledaren Magdalena Andersson och hennes förmodade stödpartier Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Annons

— Det här är Magdamärtalööfestargrisen, jag säger inte att mina politiska motståndare är detta, det är bara en symbol för att visa att man inte vet vad man får om man röstar på dem, säger Ebba Busch.

Ungefär samtidigt som Busch håller "Sverigesnack med KD" på torget i Ödeshög samlats ett 20-tal moderater utanför Coop i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. De ska knacka dörr och i dag har de draghjälp av partiledaren Ulf Kristersson. Han har varit runt och kampanjat i ett 50-tal orter sedan den 1 augusti. På varje ställe har han knackat dörr.

Politik på riktigt

– Det här är politik på riktigt, säger Kristersson.

Opinionsmätningarna har inte varit uppmuntrande läsning för Moderaterna på senare tid. Sverigedemokraterna ser ut att vara det största oppositionspartiet nu.

Men Moderatledaren säger att han inte låter sig störas av siffrorna.

– Inte det minsta, säger han med eftertryck.

Moderatledaren arbetar sig systematiskt ner i trappuppgången. Ringer på dörrarna och säger att han vill påminna om att det är val. De flesta verkar rätt oberörda av att en partiledare står utanför dörren halv elva en lördagsförmiddag.

– För mig är det viktigt med miljö- och energipolitiken, kärnkraftsfrågan är viktig, säger Daniel Teofilovski.

SD skaver

En annan man säger att han inte bestämt sig än, han står och väger mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

SD dyker upp i flera av samtalen. En kvinna säger att hon inte kan rösta på Kristersson, eftersom han tänker samarbeta med SD.

Annons

– Men jag vill lösa problem och man måste räkna alla röster i riksdagen. Man måste kunna samarbeta och hitta sakfrågor där man är överens, både med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Ebba Busch säger till TT att plånboksfrågorna spelar en mycket större roll i årets valrörelse än senast. Och hon tycker att hennes argument för att samarbeta med SD, något hon uteslöt för inte så många år sedan, börjar fästa.

– Vi tycker inte lika i alla enskildheter men i grunderna om migration, rättspolitik, energi och drivmedelsfrågor klarar vi av att hitta varandra. säger hon om KD, M, SD och L.

Det är inte bara Kristersson och Busch som har ett tufft kampanjschema i helgen. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är exempelvis i Linköping och Vänsterledaren Nooshi Dadgostar på turné i Linköping och Norrköping.

Blixtinkallad pressträff

Statsminister Magdalena Andersson ska på miniturné runt Stockholm på söndagen men stod på lördagen i regeringskansliet på en blixtinkallad presskonferens tillsammans med riksbankschefen och Finansinspektionens generaldirektör. De ställde ut likviditetsgarantier för energibolag, med anledning av energikrisen och stoppad rysk gas till Europa.

På Instagram skrev Andersson: "Svenska hushåll och företag ska inte lämnas åt sitt öde."

Under slutspurtsveckan har partiledarna kalendern full av partiledardebatter och måste ägna tid åt förberedelser. Dessutom måste de hålla sig i närheten av Stockholm, Eskilstuna och Uppsala där debatterna spelas in.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons