Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Paasikivi: Märkligt om det var en felnavigering

Det är oklart om Belarus kränkning av polskt luftrum var en felnavigation eller en avsiktlig provokation.
– Det är svårbedömt, men i det här spända läget tycker jag att det vore märkligt om det var en felnavigering eftersom man borde vara extra uppmärksam, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Försvar • Publicerad 2 augusti 2023
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Flygning på låg höjd i dåligt väder och mörker är de teoretiska orsakerna till en felnavigering, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan. Men enligt bilder han tagit del av ska kränkningen skett när det var ljust ute och i vackert väder.

– Det minskar sannolikheten för att det var en felnavigering, men det är fortfarande inte uteslutet.

Annons

Enligt honom kan kränkningen vara ett sätt för Belarus att testa gränserna.

– Det är ett sätt att bildligt talat köra ner pinnen i myrstacken och se vad som händer, säger Joakim Paasikivi och fortsätter:

– Men man räknar med, om det nu är avsiktligt, att det inte ska komma en så stark reaktion att det skulle kunna vara farligt.

Vill inte eskalera

Från Polens och Natos sida finns det en tydlig vilja att inte eskalera situationen till en öppen konflikt. Så en stark reaktion är enligt Paasikivi inte sannolik.

– Man höjer garden från polsk sida. Men att det skulle komma en reaktion likt den i Turkiet 2016 där man sköt ner ett ryskt flygplan har jag svårt att se.

De två helikoptrar som ska ha kränkt det polska luftrummet är vanliga inom försvaret. Den ena helikoptern är, enligt de uppgifter som nått Paasikivi, en tungt beväpnad och bepansrad attackhelikopter som är avsedd för attack eller eskort. Den andra helikoptern uppges vara en transporthelikopter som kan vara beväpnad.

Helikoptrarna uppges ha övat i Belarus nära den polska gränsen under tisdagen och då åkt in över Polen.

Förnekar kränkning

"Kränkningen skedde i Bialowieza-området på mycket låg höjd, vilket gjorde det svårt att upptäcka dem med radarsystemet”, skrev den polska regeringen i ett uttalande.

Belarus har förnekat kränkning av polskt luftrum och kallat anklagelserna långsökta. Uppgiften skulle enligt Belarus ge Polen möjlighet till upprustning vid gränsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons