Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Parkeringsapp hjälpte avslöja ryska stridsvagnar

Ukraina • Publicerad 11 maj 2022
En ukrainsk funktionär undersöker en utbränd rysk stridsvagn vid en motorväg utanför Kiev i början av april.
En ukrainsk funktionär undersöker en utbränd rysk stridsvagn vid en motorväg utanför Kiev i början av april.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

När ryska pansartrupper rullade mot Ukrainas huvudstad Kiev under den initiala storskaliga invasionen i slutet av februari bidrog civila i mindre städer längs vägen till att avslöja deras position för det ukrainska försvaret, rapporterar The Wall Street Journal.

Med risk för sina egna liv ringde människor dels polisen, som kunde skicka vidare informationen till militären. Men ukrainska myndigheter hade också skapat en funktion på den populära meddelandeappen Telegram, genom vilka civila kunde delge ryssarnas position direkt till den ukrainska underrättelsetjänsten.

Dessutom hade myndigheterna omprogrammerat en app – som i fredstid använts för att betala parkeringsbiljetter och sprida information om strömavbrott till medborgare i Kievregionen – till att möjliggöra för människor att berätta var ryska trupper befann sig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons