Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Parlamentet röstar ned thailändsk valsegrare

Thailand • Publicerad 19 juli 2023
Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger i valet i maj. Arkivbild.
Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger i valet i maj. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Thailands parlament röstar nej till att tillåta att Pita Limjaroenrat nomineras till posten som landets premiärminister.

Den thailändske politikern och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger i valet i maj.

Annons

Parlamentsbeslutet fattades under en omröstning på onsdagen.

Landets författningsdomstol meddelade också tidigare under dagen att man tillfälligt stängt av Pita Limjaroenrat från landets parlament. Ytterligare en domstol beslutade även att pröva ett mål kring huruvida Pita Limjaroenrats ägarandel i ett medieföretag gjorde honom olämplig som kandidat till riksdagsvalet den 14 maj.

Pita Limjaroenrat hade i valet gått ihop i en koalition tillsammans med sju andra partier för att göra samlat motstånd mot det militära etablissemang som har haft och reglerat makten i Thailand sedan militärkuppen 2014.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons