Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Partikollega kritiserar Lööfs beslut

– Jag tycker att det är fel beslut.
Det säger Ronnebypolitikern och centerpartisten Tim Svanberg om att partiet har sagt ja till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
BLEKINGE • Publicerad 13 januari 2019
Tim Svanberg (C).
Tim Svanberg (C).Foto: Mattias Mattisson

I helgen kom beskedet att Centerns partiledare Annie Lööf fått grön ljus av sitt parti att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Detta då Centerpartiets förtroenderåd ställt sig bakom den uppgörelse mellan S, MP, C och L som förhandlats fram.

– Det är givetvis inget lätt beslut att fatta eftersom det är ett svårt parlamentariskt läge, men jag tycker att det är fel, säger Ronnebypolitikern Tim Svanberg (C) som också uttryckt sin besvikelse i sociala medier.

Annons

– Under hela valrörelsen har vi utsett Socialdemokraterna till huvudmotståndare och det känns fel att göra en 180 graders vändning nu. Förslagen vi har fått igenom är i och för sig bra förslag, men jag tvivlar på att S kommer att genomföra dem med någon större entusiasm, säger han till Sydöstran.

Tim Svanberg menar att Centerpartiet i stället hör hemma i Alliansen.

– I detta läge kommer Alliansen bara att bestå av konservativa partier, och att inte ge väljarna något liberalt parti i opposition är fel. Både Centern och Liberalerna borde ingå i Alliansen.

I Blekinge upplever han att partikamraterna varit splittrad i frågan.

– Vi har haft många interna diskussioner och känslan har varit att båda åsikterna funnits representerade i lika stor utsträckning.

Även Miljöpartiet har ställt sig bakom överenskommelsen, och under söndagseftermiddagen röstade också Liberalerna ja.

På plats var Börje Dovstad, liberalt kommunalråd i Karlskrona och ordförande för L i Blekinge, som har rösträtt i partirådet. Han tillhörde den tredjedel som röstade mot partistyrelsens linje om att släppa fram Löfven som regeringsbildare.

– Jag tycker att Alliansen borde hållas samman. Ska man göra avsteg från det skulle det vara en riktigt bra överenskommelse i så fall, som löste unika frågor som Liberalerna har drivit. Men jag saknar ett skarpt förslag om att förstatliga skolan, säger han till Sydöstran när han ringer upp från Stockholm.

– Men nu är det som det är, och så här fungerar demokratin. Det som är viktigt nu är att partirådet har sagt sitt och att vi alla sluter upp kring det som vi har kommit överens om.

Detta innebär att samtliga fyra inblandade partier nu har sagt ja till den politiska överenskommelse som innebär att Stefan Löfven får bilda en S-MP-regering. Frågan avgörs nu av Vänsterpartiet som enligt vad TT erfar lutar åt att säga nej.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons