Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Partiledare stal solglasögon – ber om ursäkt

Vänsterpartiet Rødts ledare Bjørnar Moxnes i Norge har hamnat i blåsväder efter att ha trasslat in sig i en solglasögonstöld, som han försökt förklara på olika sätt.
Norge • Publicerad 1 juli 2023
Rødt-ledaren Bjørnar Moxnes ber om ursäkt – han "borde ha berättat allt från första stund".
Rødt-ledaren Bjørnar Moxnes ber om ursäkt – han "borde ha berättat allt från första stund".Foto: Astrid Pedersen/NTB/TT

Det var i fredags som det blev känt att Moxnes fått ett strafföreläggande med böter på 3 000 norska kronor för att ha stulit ett par solglasögon på Oslos flygplats Gardemoen tidigare i juni.

Först förklarade partiledaren att han av misstag tagit ut glasögonen ur butiken och att en vakt senare kommit fram och frågat efter dem.

Annons

Men senare samma dag erkände Moxnes att han i stället upptäckt glasögonen i fickan när han och hans flickvän gick och åt. I stället för att gå tillbaka till butiken slet han av prislappen och stoppade glasögonen i bagaget – vilket han inte berättade för sina partikollegor.

På en presskonferens under lördagen lade sig Moxnes platt och bad om ursäkt. Han "borde ha berättat sanningen från början", säger han.

– Det här är en fråga som nu kastar en skugga över Rödts politik och det är många som är besvikna på mig.

Han säger att det nu är upp till partiet att avgöra om de fortfarande har förtroende för honom, vilket många inom partiet på lördagen har meddelat att man har.

– Det var helt idiotiskt. Jag tror att det var en form av panikreaktion, säger Moxnes.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons