Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Patienter på flera sjukhusavdelningar coronasmittade

Patienter på två sjukhusavdelningar på Blekingesjukhuset har smittats av coronaviruset.
Flera anställda på båda avdelningarna har också smittats.
Blekinge • Publicerad 4 juni 2020
Region Blekinge
Region BlekingeFoto: Mattias Mattisson

Geriatrikavdelningen, avdelning 36, på Blekingesjukhuset meddelade under onsdagen att de tvingas stänga på grund av personalbrist.

Detta eftersom 18 av de anställda har konstaterats smittade av coronaviruset och flera är dessutom sjukskrivna och väntar på provsvar. Det innebär att mer än hälften av personalstyrkan är sjukskrivna och Region Blekinge anser inte att det är patientsäkert att hålla avdelningen öppen längre.

Annons

Under måndagens presskonferens bekräftade dessutom chefsläkare Peter Jansson att fyra patienter som legat inlagda på geriatrikavdelningen har smittats med coronaviruset.

– Det är naturligtvis beklagligt. Att patienter kommer för att få vård och lämnar med en sjukdom de inte hade när de kom, säger Peter Jansson.

Två av de fyra smittade patienterna ligger kvar på sjukhuset och två har blivit utskrivna till annat boende.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att hindra smittspridningen?

– Vi har inte hittat någon tydlig brist i våra rutiner. Smittsamheten är hög och vi har fått ett tråkigt kvitto på att personal kan ha smittat patienter, säger Peter Jansson.

Region Blekinge har nu beslutat att provta all personal på geriatrikavdelningen, inkluderat timanställda och vakpersonal, för att hindra smittspridningen.

Även en patient på Blekingesjukhusets ortopedklinik, avdelning 37, har smittats av coronaviruset samt tre vårdanställda, vilket innebär att det nu är smittspridning på ytterligare en sjukhusavdelning på Blekingesjukhuset.

– Det är inte speciellt förvånande eftersom det är en sjukdom som vi inte har kontroll på, men det är naturligtvis trist, säger Peter Jansson.

Region Blekinge har informerat de patienter som har varit i kontakt med den smittade vårdpersonalen men samtliga patienter ska inte provtas. Bara de som uppvisar symtom.

– Vi hade den strategin när vi hade smittspridningen på kirurgavdelningen men då upptäckte vi att det inte var effektivt eftersom proven bara ger en nulägesbild. De är mest effektiva när man har symtom, säger Jansson.

Annons

Från och med i onsdags använder personal på alla Blekingesjukhusets vårdavdelningar dessutom visir eller munskydd vid patientnära vård av patienter i riskgrupp.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons