Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Påven presenterade tio nya helgon

Vatikanstaten • Publicerad 15 maj 2022
Gobelänger med porträtt av de nya helgonen har hängts upp på Peterskyrkan i Vatikanstaten.
Gobelänger med porträtt av de nya helgonen har hängts upp på Peterskyrkan i Vatikanstaten.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

En eremit, en martyr och en journalist har precis blivit helgonförklarade, tillsammans med ytterligare sju personer.

Påve Franciskus, som suttit i rullstol den senaste tiden på grund av knäproblem, lyckades ta sig fram på Sankt Peterstorget i Vatikanstaten till fots där han förklarade sex män och fyra kvinnor för helgon. De ska representera helighet i vardagslivet, enligt påven.

Annons

Bland dem finns Charles de Faucauld, en fransk soldat och utforskare som blev katolsk präst och levde bland munkar och nomader i Mellanöstern, innan han mördades i öknen 1916.

Journalisten och prästen Titus Brandsma, som stod upp mot nazisterna under andra världskriget men mördades i koncentrationsläger 1942 helgonförklarades också. Så även Davasahayam Pillai, den första indiske lekmannen att bli helgonförklarad. Han var hindu men konverterade till katolicismen 1745, vilket han skulle komma att fängslas och dödas för senare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons