Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pendlare över Öresund ska räknas på nytt sätt

18 200 arbetspendlar dagligen över Öresund. Nu ska det bli lättare för myndigheterna att hålla koll på resenärerna.
Öresundsintegration • Publicerad 2 februari 2022
Antalet pendlare över Öresund har varit nästan konstant de senaste åren.Arkivfoto: Johan Nilsson
Antalet pendlare över Öresund har varit nästan konstant de senaste åren.Arkivfoto: Johan NilssonFoto: Johan Nilsson/TT

Sedan 2015 har det varit problem med att räkna antalet arbetspendlare på grund av att svensk och dansk lagstiftning inte har varit kompatibla. Men nu har Region Skåne och Danmarks Statistik hittat en lösning för att få fram mera detaljerad pendlarstatistik.

Ny preliminär statistik visar att 2020 var det 18 200 personer som dagligen arbetspendlade över Öresund. 15 300 av dem bodde i Sverige och arbetade i Danmark. Nästan 2 900 danskar pendlade till Skåne.

Annons

Coronapandemin tycks inte påverkat pendlingen nämnvärt, 2019-2020 var den totala pendlingen nästan konstant. Strömmen från Sverige till Danmark gick ned med 350 personer medan antalet danskar som jobbade i Sverige under samma period växte med 150 personer. I jämförelse med statistiken från 2015 är förändringen liten, en nivå som bestått ända sedan 2012, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Pendlingen tog fart i samband med Öresundsbrons öppnande 2000 och tio år senare bodde och jobbade 20 000 personer på olika sidor av sundet. Men arbetspendlingen drabbades av flera motgångar och antalet pendlare sjönk.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons