Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pendlare påverkas inte av skärpta kontroller

Danmark och Sverige har skärpt sina gränskontroller till följd av den ökade hotbild som uppstått efter koranbränningar i respektive länder.
Men hittills finns det inget som tyder på längre restid för gränspendlare.
Trafik • Publicerad 4 augusti 2023
Danmark och Sverige stärker sina gränskontroller efter koranbränningarna. Arkivbild.
Danmark och Sverige stärker sina gränskontroller efter koranbränningarna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På tisdagen meddelade den svenska regeringen att den inre gränskontrollen ska intensifieras mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget.

Sent på torsdagskvällen kom ett liknande besked från det danska justitiedepartementet. Beslutet innebär att dansk polis kommer att göra slumpmässiga kontroller av resenärer från Sverige och Tyskland.

Stopp i sex minuter

Annons

Än så länge finns det inte några indikationer som tyder på att de ökade kontrollerna kommer att påverka pendlare som reser mellan Danmark och Sverige.

– Vi har inte fått någon uppmaning om att ändra tidtabeller. Däremot har vi sedan tidigare ett sex minuter långt stopp på Hyllie, det första stoppet i Sverige, och det är ju avsatt för eventuella gränskontroller, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Skånetrafiken.

På det första stoppet i Danmark, när man reser från Sverige, har man ännu inte utsatt någon tilläggstid för eventuella kontroller.

– Jag har varit i kontakt med transportministeriet i Danmark och de känner inte till att det skulle vara någon extra tilläggstid på Kastrup, säger Kajsa Jacobsson.

Dansk polis mer synlig

För den som åker över sundet med bil finns det inte heller några indikationer om längre restid.

– Vi har inte märkt av något förutom att dansk polis har varit lite mer synlig. De har patrullerat på Pepparholmen på den danska sidan nu under natten. Vi har uppfattat det som stickprover och det fungerar jättesmidigt. Det påverkar inte våra kunder i nuläget, säger Håkan Kiendl som är avdelningschef för betalstationen på Öresundsbron och fortsätter:

– Men det är väldigt många som reser över sundet just nu. Vi har mellan 25 000 och 30 000 fordon per dag och än är semesterperioden inte över. Det gör oss såklart lite oroliga.

Eventuell förläning

I Danmark gäller den ökade gränskontroller mot både Sverige och Tyskland inledningsvis fram till den 10 augusti.

Danmarks justitieminister har dock redan flaggat för en eventuell förlängning, rapporterar Ritzau.

– Just nu har vi behov för skärpta kontroller vid de danska gränserna. Jag vill och kan inte på förhand utesluta att de blir förlängda efter den 10 augusti, säger Peter Hummelgaard (S) till den danska nyhetsbyrån.

Annons

I Sverige fattade regeringen ett beslut om att återinföra gränskontroll för att kunna identifiera inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot redan i maj. Beslutet gäller fram till november i år.

Gränspolisen i region Syd har tidigare uppgett för TT att det handlar om selektiva kontroller på den svenska sidan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons