Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Planer på torabränning fördöms i Israel

Polisens beslut att bevilja tillstånd för en allmän sammankomst till en man som planerar att bränna en tora och en bibel utanför Israels ambassad väcker stor uppmärksamhet i bland annat Israel.
Nyheten toppade på fredagen de stora nyhetssajterna i landet och Israels president är en av dem som fördömer planerna.
Samhälle • Publicerad 14 juli 2023
Poliser vid avspärrningarna under koranbränningen i Stockholm i juni. Bränningen av en tora och en bibel uppges vara ett svar på den händelsen. Arkivbild.
Poliser vid avspärrningarna under koranbränningen i Stockholm i juni. Bränningen av en tora och en bibel uppges vara ett svar på den händelsen. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Som Israels president fördömde jag bränningen av Koranen, som är helig för muslimer världen över, och jag är nu förkrossad över att samma öde väntar den hebreiska bibeln, det judiska folkets heliga bok", säger president Isaac Herzog, och kallar planerna för ett uttryck för "rent hat", enligt The times of Israel.

Aktionen har även fördömts av Judiska världskongressen, som också väljer att beskriva den som "hatisk".

"Böcker ska läsas och vårdas"

Annons

"Att bränna våra heliga texter fryser ut och skadar det svenska judiska samfundet såväl som alla som värdesätter pluralism och mångkultur. Böcker ska läsas och vårdas, inte brännas", skriver organisationen i ett uttalande.

Också svenska Judiska Centralrådet fördömer planerna.

"Judiska Centralrådet fortsätter att fördöma missbruk av yttrandefriheten som sker med syftet att så hat i samhället. Att bränna heliga böcker, vare sig det är Koranen, Toran eller Nya Testamentet, är hatiska handlingar som vi uppfattar som direkta hot mot de samhällen som värdesätter dem", skriver rådet i ett uttalande.

"Skam för Sverige"

Även Israels utrikesminister Eli Cohen fördömer planerna, precis som Europeiska judiska kongressen (EJC).

"Dessa handlingar, som ursäktas med förvrängda och bedrägliga argument om yttrandefrihet, är en skam för Sverige och en demokratisk regering värd namnet borde förhindra det", säger EJC:s president Ariel Muzicant i ett uttalande.

Den man som beviljats tillstånd för sammankomsten på lördag uppger i sin ansökan att han vill bränna en tora och en bibel som svar på koranbränningen utanför Stockholms moské i juni.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons