Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Planerade mord – döms till fängelse

Någon skulle skaffa fram vapen – en annan skulle skjuta.
Mordplanen var omfattande och diskuterades i den krypterade appen Encrochat.
Tio personer åtalades – nu döms två till fängelse för bland annat förberedelse till mord på en man i Helsingborg.
Brott • Publicerad 11 maj 2022
Foto: Johan Nilsson/TT

Sju personer frikänns däremot i det omfattande målet vid Helsingborgs tingsrätt som handlar om planerna på ett mord i Helsingborg under första delen av 2020.

En rad personer involverades och fick olika uppgifter – allt från att skaffa fram vapen och telefoner med krypterade appar till sprängämnen, som först skulle användas för ett avledande brott strax före mordet och sedan till själva mordet.

Annons

I fokus för mordplanerna stod det tilltänkta offret, en man i Helsingborg som skulle ha mördats redan i mitten av maj 2020. Då dök han upp med sin familj, vilket gjorde att mordet tillfälligt avstyrdes. Men planeringen fortsatte.

Tio personer åtalades inledningsvis för förberedelse till mord, och en av dem åtalades för stämpling till mord.

Av de tio dömer Helsingborgs tingsrätt en av dem, en 44-årig man, för förberedelse till mord och stämpling till mord till fängelse i två år. En 42-årig man döms också för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till fängelse i fem år och nio månader.

En tredje person, en 38-årig kvinna, döms till två års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, efter att tillsammans med en av de andra dömda ha förvarat sprängmedlet i sin egen källare.

Övriga sju personer frias, eftersom rätten bland annat inte anser att meddelandena i den krypterade chatten verkligen kan kopplas till det planerade mordet som åtalet har rört.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons