Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskt nej till polskt miljardkrav

På dagen 83 år efter nazisternas invasion av Polen vill landet ha kompensation från Tyskland – med motsvarande runt 14 000 miljarder svenska kronor.
Men Tyskland säger tvärt nej.
Polen • Publicerad 1 september 2022
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa. Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa, säger att det är Polens "skyldighet" att söka ersättning för de skador som den tyska naziockupationen tillfogade hans land.

Enligt den polska regeringen har landet – det första att invaderas av Hitlers styrkor – inte kompenserats tillräckligt för de fem år som Polen stod under tysk ockupation.

Annons

Runt 30 ekonomer, historiker och andra experter har sedan 2017 arbetat med rapporten om ersättning som släpptes under torsdagen. Den höga summan ska vara en betalning för de reparationer av det som skadades och förstördes under andra världskriget, och en kompensation för de över fem miljoner polska medborgare som dog under kriget.

Frågan har skapat spänningar mellan Polen och Tyskland, numera nära samarbetspartner inom EU. Och det lär det den fortsätta göra.

För Tyskland säger nej till att ersätta Polen. Saken är utagerad, säger man.

"Den tyska regeringens position är oförändrad, kompensationsfrågan är avslutad", kommenterar en talesperson för utrikesdepartementet och hänvisar till att Polen 1953 avsade sig alla kompensationskrav mot dåvarande Östtyskland, och att landet flera gånger efter det stått fast vid beslutet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons