Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisen ger hjälmar och västar till Ukraina

Den svenska polisen skickar hjälmar, skyddsvästar, kikare och en handfull drönare till Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 11 mars 2022
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

I lördags kom en begäran från ukrainsk polis via Europol till samtliga EU:s medlemmar om hjälp med materiel.

– Under veckan har svensk polis inventerat vad man skulle kunna bistå med och avvara, säger Morgan Johansson (S) på en pressträff.

Annons

Det handlar om materiel som finns i Polismyndighetens lager och och som annars hade varit på väg att kasseras eller inte kommit till användning.

Konkret handlar det om 367 skyddsvästar, 94 skottsäkra hjälmar, 62 kikare och 5 drönare. Därtill 3 400 skydds- och klädesplagg.

– Det här kommer att överföras i närtid, men vi kommunicerar inte när och var överföringen kommer ske, men vi har vägar och vet hur det här ska komma i rätta händer snabbt, säger Morgan Johansson.

Samtidigt ger regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över vad i myndighetens beredskapslager av läkemedel som kan doneras till Ukraina. Det kan till exempel handla om antibiotika.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons