Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen osäker om det var ett attentat i Lund

En brand bröt ut i ett kafé vid Lunds centralstation tidigt på fredagen förra veckan. Polisen beskrev inledningsvis händelsen som ett brandattentat, men nu är man inte lika säker.
Brott • Publicerad 8 augusti 2023
En kraftig brand bröt ut i tågstationsbyggnaden i Lund fredagen den 4 augusti. Arkivbild.
En kraftig brand bröt ut i tågstationsbyggnaden i Lund fredagen den 4 augusti. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Enligt Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, finns det fortfarande inget som pekar på att det rör sig om ett attentat.

– Det stämmer, men vi kan inte heller utesluta det. Vi tittar öppet på det. Det kan vara så att smällarna som hördes orsakade branden, men det kan också vara så att branden orsakade smällarna, säger han och fortsätter:

Annons

– I går gjordes den tekniska undersökningen. Vi drar inga slutsatser innan vi fått svar och fortsätter med inhämtningsarbetet.

Polisen har tidigare också gått ut med uppgifter om att en eller flera personer sågs lämna platsen i samband med händelsen.

– Det är inget som vi kan bekräfta av det vi har fått i förundersökningen hittills. Om det är vittnen som sett detta eller om det är rykten är något som vi tittar på, säger Joakim Nyberg.

TT: Vad var det som gjorde att ni inledningsvis beskrev händelsen som ett attentat?

– Det kan jag inte svara på. Attentat finns ju inte som brottsrubricering. Vi jobbar efter brottsrubriceringen grov mordbrand. Hur det sedan startat är något som vi nu utreder i lugn och ro.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons