Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisvolontärer kan ha fått uppgifter läckta

981 personer riskerar att ha fått sina personuppgifter läckta. Detta efter ett intrång på Polismyndighetens webbsida för polisvolontärer, skriver polisen på sin hemsida.
Inrikes • Publicerad 6 augusti 2023
Polismyndigheten. Arkivbild.
Polismyndigheten. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Det handlar om uppgifter som volontärerna själva angett: för- och efternamn, e-postadress, telefonnummer och bostadsadress som kan ha blivit tillgängliga för en utomstående aktör, enligt polisen. Även användarnamn och lösenord för att komma in på webbplatsen riskerar att ha läckts.

Polisen fick kännedom om intrånget i fredags, den 4 augusti. Klassificeringen av allvarlighetsgrad är "betydande".

Annons

Vem som ligger bakom intrånget och vad syftet är utreds, säger Iréne Sokolow, vid polisens Nationella mediecenter.

– Vi utreder det straffrättsliga spåret och vi har anmält det till Integritetsskyddsmyndigheten, vilket är rutin.

Volontärerna arbetar exempelvis med nattvandringar och trygghetssatsningar, sprider information i brottsförebyggande syfte, samtalar med ungdomar om langning och vägleder brottsoffer.

Polisen drabbades under lördagen av tekniska störningar. Bland annat var det problem med deras mejl. Den händelsen har dock ingen koppling till intrånget. Polisen utreder fortfarande lördagens störningar och det är för tidigt att säga om något brott ligger bakom, enligt Sokolow.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons