Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Positiva resultat för dyr cancerbehandling

Behandling med så kallad CAR-T-terapi kan verkligen bota patienter med leukemi, visar ny studie. De första patienterna som behandlades 2010 är fortfarande fria från återfall, skriver .
Medicin • Publicerad 7 februari 2022
CAR-T-terapi mot leukemi har visat sig kunna ge långtidseffekt. Arkivbild.
CAR-T-terapi mot leukemi har visat sig kunna ge långtidseffekt. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

CAR-T-terapi är ofta en sista utväg när standardbehandlingar mot cancer inte hjälper. Den är väldigt dyr, kostar cirka 4 miljoner kronor per dos, och de som behandlas blir ofta mycket dåliga, vilket kräver intensivvårdsbehandling.

Det är dessutom inte alla patienter som svarar på behandlingen och hos dem som svarar varierar varaktigheten hos behandlingen. Men en ny långtidsstudie av amerikanska forskare vid University of Pennsylvania som publicerats i Nature, visar att metoden har potential att ge verkligt varaktig effekt.

Utvecklades över tid

Annons

Forskarna har följt två av de män som var bland de första i världen att behandlas med metoden för kronisk lymfatisk leukemi. De fick behandlingen 2010 och är fortfarande cancerfria. Forskarna kunde se hur CAR-T-cellerna utvecklades över tid.

Under en första fas dominerade aggressiva så kallade mördar-T-celler som attackerar och förgör cancercellerna i kroppen hos den sjuke. Med tiden tog sedan en annan typ av T-celler, CD4+, över och efter tolv år har patienterna fortfarande CAR-T-celler kvar i blodet.

Flera användningsområden

Behandlingsformen att kombinera genterapi och immunterapi är ett snabbt växande fält inom behandlingsforskningen. Nyligen godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA också ett femte CAR-T-läkemedel.

Hittills har CAR-T-terapier blivit godkända mot olika typer av blod- och lymfcancer. Men det pågår även forskning med sikte på att kunna behandla solida cancertumörer, liksom andra tillstånd än cancer.

I Sverige fick Karolinska universitetssjukhuset hösten 2019 klartecken för att använda CAR-T-terapi för att behandla svåra fall av blodcancer, akut lymfatisk B-cellsleukemi, en diagnos som ungefär 60 barn får varje år.

Skånes universitetssjukhus (Sus) i Malmö började i januari 2020 pröva CAR-T-terapi för lymfkörtelcancer, så kallat storcelligt B-cellslymfom. Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg började i november samma år också att använda CAR-T-terapi.

Fakta: Så genomförs CAR-T-terapi

CAR-T-terapin bygger på genetisk modifiering av patientens egna immunceller. T-celler samlas in från patientens blod och förändras genetiskt så att de uttrycker proteinet CAR, ”chimeric antigen receptor”. Detta protein gör T-cellerna till effektiva vapen mot vissa typer av cancerceller. Patienten får sedan tillbaka de modifierade T-cellerna med hjälp av infusion.

Källa: Läkemedelsvärlden

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons