Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Premiärministerns son tar över i Kambodja

Kambodjas mångårige premiärminister Hun Sen har formellt lämnat över makten till sin son.
Kambodja • Publicerad 7 augusti 2023
Hun Manet, son till den mångårige ledaren Hun Sen, har tidigare tjänat som landets arméchef. Arkivbild.
Hun Manet, son till den mångårige ledaren Hun Sen, har tidigare tjänat som landets arméchef. Arkivbild.Foto: Heng Sinith/AP/TT

Hun Manet, som tjänat som landets arméchef, utsågs till premiärminister av kung Norodom Sihamoni på måndagen, skriver AFP.

Hans far, en före detta kadett i de Röda khmererna, har varit den längst sittande ledaren i Asien efter 38 år vid makten. Hun Sen har dock gjort klart att han kommer att ha ett fortsatt stort inflytande över politiken.

Annons

Innan den 45-årige sonen svärs in som ledare väntar en formell omröstning i parlamentet, där regeringspartiet besitter 120 av 125 mandat.

Valet i juli, som vanns av Hun Sens regeringsparti, har varit hårt ifrågasatt i omvärlden sedan oppositionspartiet förbjudits att delta.

EU, USA och andra västländer vägrade skicka valobservatörer, eftersom de menar att valet saknade förutsättningar för att klassas som fritt och rättvist.

Hun Sen har utnyttjat det rättsliga systemet för att krossa all opposition mot hans styre, anser människorättsorganisationer. Det gäller alltifrån stridbara fackledare till kritiska aktivister och politiker.

Bakgrund: Kambodjas politiska system

Kambodja är formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering. Korruption i landet är också och omfattande. Regelbundna val hålls men de demokratiska bristerna är stora och landet domineras helt av regeringspartiet CPP.

På pappret garanterar författningen och andra lagar medborgarna såväl demokrati som respekt för de mänskliga rättigheterna. Det är dock långt ifrån alltid som CPP-regeringen och statsapparaten tillämpar landets lagar. Makthavarna utnyttjar ofta det politiskt styrda rättssystemet för att tysta kritiker. Det görs bland annat genom att fälla dem för förtal, landsförräderi eller andra brott.

Källa: Landguiden/UI.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons