Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

President antyder förberedelser till kupp

Kongo-Kinshasasas president Felix Tshisekedi varnar för "allvarliga indikationer på angrepp mot statens säkerhet".
Utspelet kommer sedan inflytelserika personer gripits.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 8 februari 2022
Kongo-Kinshasas president Felix Tshisekedi. Arkivbild.
Kongo-Kinshasas president Felix Tshisekedi. Arkivbild.Foto: Paul Ellis/Pool via AP/TT

Tshisekedis oväntade utspel på tisdagskvällen, som lästes upp på nationell tv av hans talesperson, kom sedan presidenten hastigt lämnat Afrikanska unionens toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i helgen.

Presidenten uppmanade samtidigt befolkningen till "lugn".

Annons

I helgen kom uppgifter om att den inflytelserike François Beya, med goda känningar inom underrättelsetjänsten, hade gripits. Han har också varit säkerhetsrådgivare åt presidenten.

Gripandet ledde till spekulationer i Kongo-Kinshasa om oro och möjliga kupplaner i huvudstaden Kinshasa.

– Inga försök att destabilisera våra demokratiska institutioner kommer att tolereras, sade presidentens talesperson Tharcisse Kasongo Mwema.

I fransktalande press i Kongo-Kinshasa omnämns den gripne Beya som "Herr Säkerhet". Enligt regeringskällor hålls Beya på underrättelsetjänsten ANR:s faciliteter. Presidentens talesperson Mwema konstaterar att säkerhetstjänsten "inte kommunicerar sina aktiviteter".

Även en uppsatt politiker, lojal med tidigare presidenten Joseph Kabila, har gripits. Politikern Josué Mufula från regionen Norra Kivu, tvingades av ett plan som skulle lyft från den regionala huvudstaden Goma med Kinshasa som destination.

Han anklagas, enligt AFP, för att uppmana till olydnad gentemot regeringen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons