Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Proffsen ser liten sannolikhet för junisänkning

Riksbankens ledamöter var på majmötet eniga om att en sänkning av styrräntan i juni inte längre är aktuell efter sänkningen till 3,75 procent i maj – den första på över åtta år. Det visar det protokoll från mötet som publicerades i onsdags.
Men aktörerna på penningmarknaden har inte gett upp hoppet.
Ekonomi • Publicerad torsdag 11:37
En oväntat svag inflation i maj skulle kunna få Riksbanken att sänka styrräntan igen i slutet av juni. Arkivbild
En oväntat svag inflation i maj skulle kunna få Riksbanken att sänka styrräntan igen i slutet av juni. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Efter en oväntat låg inflationssiffra för april i onsdags och inflationsförväntningar som viker av nedåt på torsdagen ligger sannolikheten för att Riksbanken drar ned styrräntan till 3,50 procent redan i juni på drygt 30 procent i prissättningen på penningmarknaden.

Men bland proffsen tonas sannolikheten ned.

Annons

– Vi tror att Riksbanken sänker i augusti, säger Amanda Sundström, räntestrateg på SEB.

Junisänkning möjlig

Hon tycker att 30 procent är en för hög siffra när det gäller utsikterna för en junisänkning – inte minst med tanke på den svaga kronan.

– Fast får vi en riktigt svag siffra för majinflationen skulle kanske en junisänkning vara möjlig, tillägger hon.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson har fem räntesänkningar till i sitt huvudscenario för 2024, ned till 2,50 procent i december. I den prognosen finns en junisänkning med.

– Riksbanken har skickat ganska tydliga signaler om att de inte är så villiga att sänka räntan i juni. Vi har kvar vår prognos, men vi är tydliga med att den hänger löst, säger han.

Behöver "hjälp från omvärlden"

Han ser starka argument för en sänkning – både när det gäller svensk inflationen och arbetsmarknaden. Dessutom varnar han för att Riksbanken med för hårda åtstramningar för länge kan skapa problem med för låg inflation – vilket under många år var fallet i svensk ekonomi före inflations- och räntechocken 2022-2023.

Men Isaksson bedömer att Riksbanken behöver "hjälp från omvärlden" för att våga sänka på nästa räntemöte.

– Framförallt från USA, säger han.

Det som behövs är enligt Isaksson fler tecken på att USA:s centralbank Federal Reserve har fått kontroll på inflationen och att konsumtion och arbetsmarknad dämpas i världens största ekonomi.

Fakta: Kan dra ned bolåneräntan med tusenlappar

Riksbankens styrränta präglar ränteläget i svensk ekonomi, bland annat genom att den påverkar hushållens rörliga bolåneräntor. Riksbankens direktion räknar med – om inflationsprognoserna stämmer – att kunna sänka styrräntan två gånger till under andra halvåret 2024. I sin räntebana från mars hade Riksbanken ytterligare en eller två sänkningar under 2025, ned till 2,75-3,00 procent i styrränta i slutet av nästa år.

Skulle räntan på ett bolån minska med 1 procentenhet – vilket skulle kunna bli fallet det närmaste året om man utgår från proffsens bedömningar – innebär det att kostnaden för ett bolån på tre miljoner minskar med 30 000 kronor per år eller 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons