Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putin ber Erdogan om hjälp med spannmålsexport

Ryssland • Publicerad 2 augusti 2023
Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Rysslands Vladimir Putin vid ett samtal i Uzbekistan i september 2022.
Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Rysslands Vladimir Putin vid ett samtal i Uzbekistan i september 2022.Foto: Alexandr Demyanchuk/AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin har i ett telefonsamtal bett sin turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan om hjälp med att exportera ryska spannmål till afrikanska länder som riskerar att drabbas av matbrist, enligt ett uttalande från Kreml.

Detta efter att Ryssland i juli valde att inte förnya det avtal som gjort det möjligt att exportera ukrainska och ryska spannmål över Svarta havet.

Annons

Erdogan uppmanade i samma samtal Putin att "undvika ökade spänningar", efter att ryska drönare attackerade spannmålslager i ett hamnområde i södra Ukraina tidigt på onsdagsmorgonen.

Erdogan var en nyckelspelare i det numera havererade spannmålsavtalet och har en ambition att agera medlare mellan Ryssland och Ukraina.

Den turkiske presidenten sa till Putin att slopandet av spannmålsavtalet "inte gynnar någon" och att de mest behövande länderna i världen kommer att lida mest, enligt Ankara. Erdogan lovade att Turkiet ska försöka återupprätta avtalet genom "intensivt arbete" och diplomati.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons