Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Putin och Orbán i samspråk i Peking

Vladimir Putin och Viktor Orbán träffas i Peking.
Rysslands och Ungerns ledare har diskuterat ett utökat samarbete – bland annat i den sanktionspräglade energifrågan.
Ryssland/Ungern • Publicerad 17 oktober 2023
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin i Peking på tisdagen.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin i Peking på tisdagen.Foto: Grigory Sysoyev/Sputnik/poolfoto via AP/TT

Putin och Orbán besöker båda Kina för att delta i en konferens om Kinas globala infrastrukturprojekt "Ett bälte, en väg", det som kallas den nya sidenvägen. I samband med det har de hållit ett bilateralt möte, som inte annonserades på förhand.

På bild tar Rysslands president och Ungerns premiärminister varandra i hand.

Vill se en "fred"

Annons

De två har bland annat diskuterat rysk-ungerskt samarbete om gas- och oljetransporter samt kärnenergi, enligt rapporter på både den ungerska och ryska sidan.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022 har EU, trots visst ungerskt motstånd, infört breda sanktioner mot den ryska energisektorn.

Enligt en redogörelse från den ungerska sidan så betonade Viktor Orbán "vikten av fred" för hela Europa, rapporterar ungerska medier. Han uppges också ha understrukit att han vill få ett slut på "flyktingströmmar, sanktioner och bråk".

Orbán har hela tiden motsatt sig det militära stödet till Ukraina, anklagat de andra EU-länderna för att "dra ut på" kriget och uppmanat Ukraina att gå invasions- och ockupationsmakten Ryssland till mötes i förhandling.

Putin: Intakta band

Putin och Orbán träffades senast i början av februari 2022.

– Trots det faktum att möjligheterna att hålla kontakten och utveckla relationerna är väldigt begränsade under rådande geopolitiska omständigheter, så kan det inte annat än glädja att våra band till många europeiska länder upprätthålls och stärks, säger Putin enligt statsmedier i Ryssland.

När de statsstyrda medierna återger vad Viktor Orbán sade vid mötet så uppges han ha sagt att han "aldrig ville konfrontera Ryssland" samt att han "försöker rädda så mycket som möjligt" av banden.

Viktor Orbán har också träffat Kinas president Xi Jinping och meddelar att Ungerns relationer till Kina har nått "oöverträffade höjder", enligt ungerska medier.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons