Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Putin angriper ukrainsk export av spannmål

Rysslands president Vladimir Putin hotar att strypa all energitillförsel till västländer om prisreglering införs.
EU uppvisar "kolonialt beteende" när ukrainsk spannmålsexport går till Europa, enligt Putin.
Ryssland • Publicerad 7 september 2022
Vladimir Putin under ett sammanträde på Eastern Economic Forum i Vladivostok.
Vladimir Putin under ett sammanträde på Eastern Economic Forum i Vladivostok.Foto: Sergei Bobylev/AP/TT

En vredgad Putin talade på det årliga Eastern Economic Forum i Vladivostok, ett framträdande som präglades av indirekta attacker på Ukraina och länder som fördömer den ryska invasionen av Ukraina.

Förslag från EU om ett pristak på rysk olja och gas sade han var en "korkad" idé som innebär än högre energipriser.

Annons

– Försök att begränsa priser genom administrativa åtgärder är rent nonsens. Det kommer bara att drabba dem som genomför de korkade besluten, sade Putin.

Hotar med stopp

Sedan gick han till angrepp mot den framförhandlade spannmålsexport från Ukraina. Argumentet från ockupationsmakten var att det rör sig om "kolonialism" från EU:s sida då spannmål inte exporteras "till världens fattigaste utvecklingsländer".

– Kanske borde vi tänka på att begränsa transporterna av spannmål och livsmedel längs den här rutten, sade han och tillade att han ska rådfråga president Erdogan i frågan.

Enligt FN:s livsmedelsorgan WFP anlände ett fartyg till Djibouti förra veckan, lastat tillräckligt med spannmål för att mätta 1,5 miljoner människor i torkdrabbade Östafrika, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver i ett inlägg på Twitter att 28 600 ton vete når Somalia kommande veckor, och att hungern som snart riskerar att drabba området beror på Rysslands tidigare agerande.

Ukraina, en av världens största exportörer av spannmål, tvingades stoppa nästan alla sina transporter efter Rysslands invasion av landet. Exporterna återupptogs i juli efter att ett avtal slutits mellan Kiev och Moskva, med FN och Turkiet som garanter.

Möte Xi och Putin

Under Vladivostok-konferensen hyllar den alltmer sanktionspressade Putin samarbetet med länder i Asien och Stilla havs-området – bland annat med Myanmars hårdföre juntaledare Min Aung Hlaing – och kallar "sanktionsfebern" i väst för ett aggressivt försök att beröva andra länder sin suveränitet.

Statliga ryska medier rapporterade på onsdagen att Putin och Kinas ledare Xi Jinping ska mötas i uzbekiska Samarkand i nästa vecka. Mötet, som hålls i samband med ett regionalt toppmöte, är det första mellan de två ledarna efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari.

Xi och Putin träffades dock strax före den ryska invasionen, när OS invigdes i Peking.

Ett eventuellt möte har inte bekräftats från officiellt kinesiskt håll.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons