Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hel radhuslänga totalförstörd i brand

Alla tolv bostäder i en radhuslänga i Sätra i Gävle förstördes i en brand på måndagen. Längan var bortom räddning efter att elden spridit sig till vinden – men brandmännen lyckades förhindra ytterligare spridning.
Olyckor • Publicerad 5 juni 2023
En radhuslänga i området Sätra i Gävle har förstörts efter att en brand spridit sig via fastighetens vind.
En radhuslänga i området Sätra i Gävle har förstörts efter att en brand spridit sig via fastighetens vind.Foto: Marko Säävälä/TT
En radhuslänga med tolv lägenheter har brunnit ner i Gävle.
En radhuslänga med tolv lägenheter har brunnit ner i Gävle.Foto: Marko Säävälä/TT

– Det var väldigt stort hot om att branden skulle sprida sig till en annan länga som stod relativt nära, säger Stefan Fröbom, larmbefäl på räddningstjänsten.

Ingen person skadades i eldsvådan, som bröt ut strax före klockan 11. Ingen är heller saknad.

Annons

– Man har ju evakuerat och då kontrollerat och fått tag i alla, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Även flera fastigheter intill branden utrymdes och hyresvärden upprättade en samlingsplats för de drabbade.

När räddningstjänsten svarade på larmet gällde det brand på en balkong, men när den första styrkan kom fram hade elden tagit fart och spridit sig till vinden. Byggnaden blev snabbt övertänd.

– Vinden är helt öppen utan sektioner. Det började på en balkong, riktigt hur vet jag inte, men branden spred sig upp på vinden. Då är vi chanslösa i det läget, säger Stefan Fröbom.

Räddningstjänsten uppgav efter några timmars arbete att branden var under kontroll och att den inte längre hotade intilliggande byggnader.

– Mycket är avslutat nu. Vi har eftersläckning av en styrka som kommer att vara där under natten. Det är en rejäl skada i hela fastigheten, säger Fröbom vid 20-tiden.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand för att kunna utreda orsaken. En teknisk undersökning kommer att göras när brandplatsen har svalnat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons