Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Radikala och ryssvänliga tyskar når ny topp

Under krigsåret har det kontroversiella ytterhögerpartiet AFD växt på nytt i Tyskland.
Ryssland har gjort sitt för att elda på de politiska ytterkanterna för att undergräva stödet till Ukraina.
Tyskland • Publicerad 12 juni 2023
Tino Chrupalla och Alice Weidel delar partiledarskapet i Alternativ för Tyskland. Här lanserade de kampanjen "Vårt land först!" i september förra året, med ett budskap om att gasledningen Nord Stream 2 till Ryssland behövde tas i bruk. Arkivbild.
Tino Chrupalla och Alice Weidel delar partiledarskapet i Alternativ för Tyskland. Här lanserade de kampanjen "Vårt land först!" i september förra året, med ett budskap om att gasledningen Nord Stream 2 till Ryssland behövde tas i bruk. Arkivbild.Foto: Bernd von Jutrczenka/DPA via AP/TT
En AFD-demonstration framför den tyska förbundsdagen i oktober förra året. Deltagarna uttryckte sitt missnöje med den då skenande inflationen. Arkivbild.
En AFD-demonstration framför den tyska förbundsdagen i oktober förra året. Deltagarna uttryckte sitt missnöje med den då skenande inflationen. Arkivbild.Foto: Christoph Söder/DPA via AP/TT

På ett års tid har radikala Alternativ för Tyskland (AFD) gått från omkring 10 procent i opinionsmätningarna till omkring 18, enligt bland annat en sammanvägning som webbtidningen Politico har gjort. Det tangerar i princip regerande och socialdemokratiska SDP på platsen som Tysklands näst mest populära parti efter kristdemokratiska CDU.

Det har under lång tid funnits strömningar av Rysslandssympatier inom AFD, med många och väldokumenterade kontakter mellan partiet och ryska företrädare. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har det tvistats inom partiet hur det ska ställa sig till kriget. Det har från ledningshåll beskrivits som en "tragedi".

"Vill ha fred"

Annons

AFD anklagar den tyska regeringen för att aktivt förstöra landets ekonomi och försöka dra in landet i ett krig. De bestrider EU:s sanktioner mot Ryssland, anser att de ekonomiska banden till Ryssland bör återupprättas och tog in i det sista strid för att Nord Stream-gasledningarna skulle tas i bruk.

Partiledaren Tino Chrupalla har delvis beskyllt USA för att ha provocerat fram kriget. Tyskland beslutade att skicka vapen till Ukraina efter en stor sväng från en tidigare och av historiska skäl försiktig försvarspolitik. Där har AFD anfört en pacifistisk linje.

– Vi vill ha fred mellan alla Europas folk, vilket inkluderar såväl Ukraina som Ryssland, har Chrupalla bland annat sagt, vilket har uppmärksammats på bred front av statliga ryska medier.

Han och andra ledarfigurer inom AFD gick för en månad sedan på en mottagning på Rysslands ambassad i Berlin, där den ryska segerdagen högtidlighölls.

Stödet för AFD är som störst i de tyska förbundsländer som tidigare var del av Östtyskland.

Avslöjad plan

Bedömare gör gällande att AFD har kapitaliserat på en återigen växande migration till Tyskland, men också på de stigande levnadskostnaderna och på ny lagstiftning som ska begränsa användningen av fossila bränslen.

Ryssland har vid sidan av detta arbetat aktivt för att de politiska ytterkanterna – både AFD till höger och proryska tendenser i Die Linke till vänster – ska enas för att föra fram Kremls sak, enligt läckta ryska dokument som The Washington Post rapporterade om i april.

I arbetet för att underminera omvärldens stöd till Ukraina skulle Tyskland prioriteras högst, enligt en plan som Kremls vice stabschef uppges ha lagt fram för en samling politiska strateger i juli förra året. Målet har varit att få till stånd ett större motstånd mot all form av inblandning i Ukrainakriget – för att kriget i förlängningen ska nå någon form av slut på ryska villkor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons