Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Radioaktiv cylinder på vift i Thailand

Thailändska myndigheter söker med ljus och lykta efter en cylinderformad behållare som någon gång den senaste veckan försvann i Prachinburi-provinsen öster om Bangkok.
Thailand • Publicerad 14 mars 2023
Jakten på den försvunna cylindern pågår över ett stort område. Arkivbild.
Jakten på den försvunna cylindern pågår över ett stort område. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Och det är bråttom att hitta cylindern, den är radioaktiv och om den skulle öppnas kan det leda till svåra skador.

– Då utsätts man för mycket hög risk för cancer och allvarliga brännskador. Så snälla ha inte sönder den, säger Permsuk Sutchaphiwat vid landets kontor för atomsäkerhet.

Annons

Trots det ber man allmänheten om hjälp i letandet och betonar att behållaren är säker så länge den inte öppnas.

Den anmäldes försvunnen i fredags och ännu finns inga spår efter cylindern. Teorin är att den kan ha ramlat ner från en vägg, i så fall ett fall på 18 meter, och det enda man säkert vet är att cylindern inte är kvar vid det kolkraftverk där den förvarades – det visar strålningsmätare.

En tröst i letandet finns dock. Till skillnad från den mikroskopiska radioaktiva kapsel som i januari var försvunnen i Australien är den thailändska relativt stor: tre decimeter lång och 25 kilo tung.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons