Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Raisi vill ha "kontinuerlig info" om gasgift

Fler än 100 elever i Iran har behövt sjukhusvård efter en ny våg av misstänkta gasattacker mot flickskolor, rapporterar lokala medier.
Irans president Ebrahim Raisi har gett i uppgift till landets inrikesminister att informera om utredningen om attackerna.
Iran • Publicerad 1 mars 2023
Kvinnliga elever i Iran. Arkivbild.
Kvinnliga elever i Iran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Minst tio flickskolor drabbades av de senaste misstänkta attackerna på onsdagen, sju av skolorna i den nordvästra staden Ardabil och tre i huvudstaden Teheran.

Efter händelsen i Ardabil behövde 108 elever få sjukhusvård. Läget för patienterna beskrivs som stabilt, enligt den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Annons

Hundratals fall av andnöd har rapporterats under de senaste tre månaderna bland skolflickor runt om i Iran. En regeringstjänsteman har sagt att det skulle kunna vara ett försök att få flickskolorna stängda.

Enligt presidentens hemsida har Raisi gett inrikesminister Ahmad Vahidi i uppgift att ge "kontinuerlig information om resultatet av utredningen" om attackerna. Uppdraget är enligt hemsidan ett försök att "dämpa oron hos familjerna".

Föräldrar till elever som går på motsvarande högstadiet i landets huvudstad säger att elever utsatts för giftig spray, rapporterar den regimtrogna nyhetsbyrån Fars.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons