Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varning för rysk gasutpressning

Tyskland måste snabbt minska sitt beroende av rysk gas, annars hotar rysk utpressning kommande vinter, varnar tankesmedjan Econpol Europe i en färsk rapport.
De räknar med att ett stopp för import av ryska energikällor hotar att radera ut 3 procent av Tysklands BNP.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2022
Tyskland behöver göra sig kvitt beroendet av rysk gas inför nästa vinter menar experter. Arkivbild.
Tyskland behöver göra sig kvitt beroendet av rysk gas inför nästa vinter menar experter. Arkivbild.Foto: Michael Sohn AP/TT

Econpol Europe varnar enligt tidningen Financial Times för ett kraftigt BNP-ras och att det skulle kunna uppstå en kaotisk situation i Tyskland, Europas största ekonomi, om det blir stopp för rysk gas.

– Tyskland måste agera snabbt för att göra sig kvitt beroendet av rysk gas. Utan tillräckliga åtgärder i dag riskerar vi att bli utpressade i vinter, säger Karen Pittel från Econpol till tidningen.

Annons

Frågan om Tysklands och EU:s beroende av rysk gas, olja och kol har blivit en het fråga sedan ryska styrkor inledde ett invasionskrig i Ukraina den 24 februari.

USA-regeringen har bland sanktionerna mot Ryssland till följd av kriget infört ett embargo mot import av olja, gas och kol från Ryssland.

EU planerar en ny runda sanktioner mot Ryssland. Men det väntas inte bli besked om något stopp för EU:s import av rysk naturgas än så länge.

Rysk naturgas stod för 38 procent av EU:s gasimport i fjol och planen är just nu att stegvis minska inköpen, med sikte på att ha dragit ned importen med två tredjedelar fram till årsskiftet. Tanken är bland annat att fylla på lagren och kraftigt öka importen av flytande naturgas (LNG) från andra länder.

Fakta: Rysk gas för en miljard dollar om dagen

EU-länderna köper trots Ukrainakriget rysk gas, olja och kol för i runda slängar en miljard dollar per dag, enligt nyhetsbyrån Bloombergs beräkningar.

Kolet kan till stor del ersättas med inköp från andra länder, fast till högre pris än det ryska kolet.

Att stoppa rysk olja till EU antas trycka upp världsmarknadspriset på olja rejält – kanske till dubbelt så höga priser som de priser som gällt sedan ryska trupper inledde sitt invasionskrig i Ukraina den 24 februari. Bloomberg räknar med att ett EU-beslut att införa ett embargo mot rysk olja skulle öka EU:s energikostnader med 80 miljarder euro per år.

Den ryska naturgasen är ett kapitel för sig, då utbudet i världen är begränsat och infrastrukturen för att ta emot flytande naturgas (LNG) är långt ifrån jämförbar med kapaciteten i de ryska gasledningar som i dag används.

Den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel hävdar att EU skulle klara nästa vinter utan rysk naturgas, men det skulle kunna tvinga fram ransoneringsbeslut och betydligt högre priser för el, uppvärmning och industriproduktion i EU.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons