Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rapportlyft för Embracer

Spelutvecklaren Embracer redovisar ett kraftigt vinstlyft och en omsättning på nästan en miljard mer än väntat. Men resultatet nådde inte upp till marknadens förväntningar.
Aktien åker berg- och dalbana på börsen efter rapporten.
Ekonomi • Publicerad 17 augusti 2023
Spelutvecklaren Embracer, med vd Lars Wingefors, rapporterar kvartalsresultat. Arkivbild
Spelutvecklaren Embracer, med vd Lars Wingefors, rapporterar kvartalsresultat. ArkivbildFoto: FREDRIK SANDBERG /TT

Embracer har varit slagpåse på börsen sedan i våras. Delårsrapporten för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, avslutat i juni, gav lite plåster på såren.

Marknaden hade svårt att sätta ned foten först, men vid lunchtid hade aktien gått upp cirka 5 procent, vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet reduceras till drygt 40 procent.

Annons

"De senaste månaderna har vi lanserat två framgångsrika uppföljare, Dead Island 2 och Remnant II. Vi har nu ökad tilltro till årets intjäning och vi gör framsteg enligt plan i det omstruktureringsprogram som offentliggjordes 13 juni 2023 där ett antal inledande åtgärder nu vidtagits", skriver Embracers vd Lars Wingefors i en kommentar i rapporten.

"Även om det är en utmanande tid för alla som påverkas är jag övertygad om att vi kommer att komma ur detta som ett starkare bolag", tillägger han.

Omsättningen lyfte

Embracer redovisar en vinst före skatt på 2 592 miljoner kronor för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, avslutat i juni. Det kan jämföras med vinsten på 140 miljoner under motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen lyfte till 10,4 miljarder kronor, upp från 7,1 miljarder.

Trots det kraftiga vinst- och omsättningslyftet var resultatet sämre än väntat. Det justerade rörelseresultatet lyfte till 1 673 miljoner kronor, från 1 322 miljoner. Men analytiker hade i snitt räknat med ännu mer: 1 780 miljoner kronor.

Försäljningen blev dock större än väntat. Där låg snittprognosen på 9,5 miljarder, nästan en miljard mindre än vad det faktiskt blev.

Drog in två miljarder i juni

Embracer, som i juli drog in två miljarder kronor i en nyemission och lanserade ett stort omstruktureringsprogram för att dra ned kostnaderna med minst 10 procent, tillhör förlorarna på börsen hittills i år med ett kursfall på 44 procent sedan årsskiftet.

"Vi är i fas med vår plan för att nå målen", skriver Wingefors.

Enligt målen ska kapitalutgifterna dras ned med minst 2,9 miljarder och rörelsekostnaderna med minst 800 miljoner, medan nettoskulden ska ligga på 8 miljarder kronor vid utgången av innevarande räkenskapsår.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons