Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ras i försäljningen av begagnade bilar

Det skakiga världsläget har fått hushållen att pausa sina bilköp.
Försäljningen av begagnade bilar föll kraftigt under andra kvartalet. Även priserna sjunker.
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2022
Antalet sålda begagnade bilar minskade med 18 procent under andra kvartalet 2022 jämfört med samma period i fjol. Arkivbild.
Antalet sålda begagnade bilar minskade med 18 procent under andra kvartalet 2022 jämfört med samma period i fjol. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Antalet sålda begagnade bilar minskade med 18 procent under andra årets kvartal jämfört med samma period i fjol, visar en sammanställning av Kvdbil, som säljer begagnade bilar.

– Det är delvis på grund av den värld vi lever i just nu, med höjda räntor, bostadsprisfall och inflationen som sticker i väg. Det kan göra att personer avvaktar med att köpa, säger försäljningschef Daniel Odsberg.

Hög försäljning i fjol

Annons

Han poängterar samtidigt att andra kvartalet 2021 var starkt vad gäller försäljningen. Det är ett av de bästa kvartalen de uppmätt sedan företaget startade mätningarna 2014.

En ytterligare förklaring till förra årets höga försäljning i kontrast till årets lägre är att fler personer ville åka på bilsemestrar hemma i Sverige förra året när världen var pandemidrabbad. I år vill fler lägga sina pengar på utlandsresor, resonerar han.

Dessa faktorer bidrar även till att priserna på begagnade bilar sjunker.

– De toppriserna på begagnade bilar som vi sett under hösten och vintern, de priserna dalar nu. Det är fortfarande höga priser, men de går neråt, säger Daniel Odsberg.

Försäljningen av diesel- och bensinbilar har länge varit sjunkande. Samtidigt har hybrider och elbilar tidigare ökat i försäljning. Men nu har det börjat gå mer trögt för dessa biltyper också.

Avstannad tillväxt

Även om antalet sålda begagnade elbilar fortsatt har ökat så har försäljningstillväxten avstannat jämfört med föregående kvartal. De är en trend som Kvdbil inte tidigare sett i statistiken. Om man jämför försäljningen av elbilar med samma period i fjol har dock försäljningen fortfarande ökat med 81 procent. Laddhybriderna har backat 12 procent i försäljningen under samma period.

Daniel Odsberg menar att det fortfarande finns en stor efterfrågan på begagnade bilar.

– Efterfrågan kommer att fortsätta att vara stark även om försäljningen har minskat, säger han.

Fakta: Försäljningsstatistik

Minskning i procent av antalet sålda begagnade bilar mellan andra kvartalet 2021 och andra kvartalet 2022, länsvis:

Stockholm: –28

Uppsala: –17

Södermanland: –13

Östergötland: –18

Jönköping: –17

Kronoberg: –13

Kalmar: –17

Gotland: –14

Blekinge: –18

Skåne: –15

Halland: –16

Västra Götaland: –16

Värmland: –15

Örebro: –15

Västmanland: –11

Dalarna: –18

Gävleborg: –13

Västernorrland: –18

Jämtland: –14

Västerbotten: –18

Norrbotten: –15

Län saknas: –38

Summa: –18

Statistiken avser försäljning där köpare är privatperson, företag och leasingbolag och bilen är mer än sju månader gammal. Försäljning mellan bilhandlare eller där köpare är skrotbolag finns inte med i underlaget.

Källa: Kvdbil som hämtat statistiken från bilregistret via statistikföretaget Vroom

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons